Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Meksika’da El Chapo’nun oğlu yakalandı, Sinaloa karteli sokakları savaş alanına çevirdi

Meksika’da El Chapo’nun oğlu yakalandı, Sinaloa karteli sokakları savaş alanına çevirdi


ENSAR NUR | TR724 HABER

Meksika güvenlik güçleri dün ABD’de tutuklu bulunan azılı uyuşturucu baronu Joaquin ‘El Chapo’ Guzman’ın oğlu Ovidio Guzman’ı yakalayarak ABD Başkanı Joe Biden’ın önümüzdeki hafta yapacağı ziyaret öncesinde bir şiddet dalgasını tetikledi.

‘El Raton’ lakaplı Ovidio Guzman’in Sinaloa eyaletindeki Culiacan şehrinde yakalanmasının ardından, uyuşturucu kartelleri Meksika sokaklarını savaş alanına çevirdi.

Eyalet valisi Ruben Rocha, aralarında bir albayın da bulunduğu 7 güvenlik gücü mensubunun öldürüldüğünü, 8 sivilin yanı sıra 21 kişinin de yaralandığını söyledi.

Meksika’da ki kartel şefinin oğlu için çatışamalar sürüyor. Yakında tr dede benzer durumlar görülebilir dikkat. pic.twitter.com/eCBqUlyaLL

— Bir dertli garip. (@jameesse) January 6, 2023

Rocha, güvenlik güçleriyle 12 çatışma yaşandığını, 25 yağma eylemi gerçekleştirildiğini ve 250 aracın ateşe verilerek yolları kapatmak için kullanıldığını söyledi.

Dünyanın en güçlü uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinden biri olan kartel, Guzman’in transferini engellemek için Culiacan havaalanında uçaklara ateş açarken, uçaklarda bulunan yolcular can pazarı yaşadı.

BREAKING: Passengers onboard an Aeromexico flight duck for cover after it was shot at in Culiacan, Mexico. At least one bullet hit the fuselage in the moments after El Chapo’s son was captured. pic.twitter.com/HYPYDF58xX

— Sam Sweeney (@SweeneyABC) January 5, 2023

Meksika Hava Kuvvetleri’ne ait bir uçağa da ateş açıldığını belirten federal havacılık ajansı, Culiacan’ın yanı sıra Sinaloa ve Los Mochis kentlerindeki havaalanlarının da güvenlik sağlanana kadar kapalı kalacağını söyledi.`

Sosyal medyada paylaşılan videolarda, Culiacan’da gece boyunca şiddetli çatışmalar yaşandığı ve gökyüzünün helikopter ateşiyle aydınlandığı görülüyor.

Así los disparos desde un helicóptero de fuerzas armadas en la comunidad de Jesús María, Culiacan. De forma extraoficial se habla de la detención de un líder de la delincuencia organizada @noticieristas pic.twitter.com/M92kfOuCj7

— Luis Alberto Díaz (@Noticierista) January 5, 2023

El Chapo’nun oğlu El Raton kimdir?

‘El Raton (fare)’ lakaplı 32 yaşındaki Meksikalı Ovidio Guzman, Savunma Bakanlığına göre ABD’de ömür boyu hapis cezasını çeken babası tarafından 40 yıl önce kurulan Sinaloa kartelinin bir fraksiyonu olan Los Menores grubuna liderlik etmekle suçlanıyor.

#ALMOMENTO | Esta es la primera imagen de Ovidio Guzmán, “El Ratón”, tras su detención, al ser trasladado al penal del Altiplano en un helicóptero de la Fuerza Aérea pic.twitter.com/IAbo2hKKyq

— Azucena Uresti (@azucenau) January 6, 2023

2008 yılında kardeşi Edgar’ın vurularak öldürülmesinin ardından uyuşturucu kaçakçılığına başlayan Ovidio, diğer üç kardeşi Joaquin, Ivan Archivaldo ve Jesus Alfredo ile birlikte Meksika’da marihuana, Kolombiya’da kokain ve Arjantin’de efedrin satın alarak metamfetamin üretiyor ve bu metamfetamin daha sonra Kanada ve ABD’de satılıyor.

ABD makamlarına göre Ovidio Guzman tarafından işletilen laboratuvarlarda ayda yaklaşık bin 360 kg ila 2 bin 200 kg metamfetamin üretiliyor.

Sinaloa karteli ayrıca, ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) tarafından, ABD’de çok sayıda aşırı doz ölümüne neden olan ve eroinden 50 kat daha güçlü bir uyuşturucu olan fentanil kaçakçılığından birinci derecede sorumlu olarak kabul ediliyor.

Ekim 2019’da Ovidio Guzman kısa süreliğine tutuklanmış ve tutuklanmasının ardından Culiacan’da çıkan şiddetli bir ayaklanmanın ardından Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un emriyle serbest bırakılmıştı. Başkan bir kan gölü yaşanmasının önüne geçmek için bu kararı aldığını söylemişti.

Operasyon Biden ziyareti öncesinde gerçekleşti

Ovidio’nun yakalanışı, önümüzdeki hafta Mexico City’de yapılacak olan ve ABD Başkanı Joe Biden’ın da katılacağı ve güvenlik konusunun ele alınmasının beklendiği Kuzey Amerika liderler zirvesi öncesinde gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri Ovidio’nun tutuklanmasını ya da mahkum edilmesini sağlayacak bilgi için 5 milyon dolar ödül teklif etmişti.

Öte yandan, Ovidio’nun yakalanmasının Sinaloa kartelini zayıflatabileceği gibi, en büyük rakibi olan ve şiddet yanlısı olarak bilinen Jalisco kartelinin daha da büyümesine yardımcı olabileceği konusunda uyarılar yapılıyor.

Halka evde kalma çağrısı yapıldı

Sinaloa’nın kamu güvenliği şefi Cristobal Castaneda “Durumu kontrol altına almak için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Yetkililer halkı evlerinden çıkmamaya çağırdı ve şiddet olayları nedeniyle okulların ve idari ofislerin kapalı olduğunu söyledi. Sokaklarda da barikatlar kuruldu.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version