Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mahkeme BÜMED’in Tahliyesi Kararını Durdurdu


Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), üniversitenin güney kampüsünde kendi yaptırdığı tenis kortları, yüzme havuzu ve iki binanın da bulunduğu sosyal tesislerden bu sabah Sarıyer Kaymakamlığı kararıyla tahliye edildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı üniformalı ve sivil polislerin de nezaret ettiği tahliye işlemleri bittikten kısa bir süre sonra İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı geldi.

Mahkeme, telafisi güç sonuçlar doğuracağı gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasına oy birliğiyle karar verdi. Ancak BÜMED’in avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurusunun sonucunu beklemeyen rektörlük bu sabah polis eşliğinde tahliyeyi gerçekleştirdi.

İdarenin bir ay içinde bu karara itiraz hakkı bulunuyor.

BÜMED Yönetim Kurulu, mahkemenin aldığı kararın rektörlüğe tebliğ edilmesinin ardından ofislerin bir kısmını çıktığı binalara geri taşıma kararı aldı.

BÜMED Başkanı: ‘‘Rektörün talimatıyla içeri alınmadık, oldu bittiyle karşı karşıyayız’’

Sabah erken saatlerde tahliye işlemlerine nezaret etmek için BÜMED sosyal tesislerine giden mezunlar derneği yönetim kurulu üyeleri Boğaziçi Üniversitesi’nin talimatı nedeniyle kampüse sokulmadı.

20 bin üyesi bulunan BÜMED, önceki hafta 10 bin mezunun imzaladığı ve rektörlüğün bu tasarrufuna karşı çıkan dilekçeleri okul yönetimine iletmişti.

VOA Türkçe’ye konuşan BÜMED Başkanı Hülya Cesur ‘‘Tam bir oldu bitti ile karşı karşıyayız. Bize 8.30’a kadar süre verilmişti. Sekizde kamyon ve mezunlarımız ve yönetim kurulu üyeleri olarak buradaydık. Ancak maalesef rektörün talimatıyla içeri alınmadık. Barodan gelen avukat ve basın da içeri alınmadı. Kapıda da ‘özel mülk giremezsiniz’ dendi. Kesinlikle hukuki zeminden bu kadar uzak bir süreç beklemiyorduk. Zaten yürütmeyi durdurma kararı birkaç içinde tebliğ olacaktı. En azından o kararın beklenmesini Boğaziçi geleneklerine uygun bir şekilde süreçlerin yürütülmesini umuyorduk’ dedi.

Tartışmalardan sonra Rektör Mehmet Naci İnci tarafından imzalanmış bir yazı güvenlik kulübesinin camına asıldı. Yazıda ‘‘Üniversitemiz Güney Kampüsü’nde faaliyet gösteren ve sözleşmesi sona eren BÜMED tesislerinin tahliyesi ile ilgili bazı sosyal medya hesaplarından yapılan çağrılar sebebi ile olumsuz bir durum yaşanmaması adına’’ mezunlar ve BÜMED yönetim kurulu üyelerinin içeri alınmasının yasaklandığı belirtildi.

İstanbul Barosu avukatın da tesislere girişine izin verilmedi

Sürece nezaret etmek üzere İstanbul Barosu’nun görevlendirdiği Avukat Mustafa Özalp’in de sosyal tesislere girmesine de izin verilmedi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Avukat Özalp “Bu durumun hiçbir hukuki dayanağı yok. ‘İçeride BÜMED’in ve üniversitenin avukatı var’ denip gerek görülmüyor. Ben İstanbul Barosu Başkanlığı’nı temsilen buradayım. Buna rağmen maalesef alınmıyorum içeri. Gerekçesi de açıklanmıyor. Yetkiliye izin vermiyormuş. Hangi yetkili olduğu da söylenmiyor’’ diye konuştu.

Metin Ölken: ‘‘Bizden kayıtsız şartsız biat etmemiz istendi, rektörlüğün yanında durmamız istendi’’

BÜMED Yönetim Kurulu kira sözleşmesinin bittiği 7 Ocak gününden bir gün önce TÜFE oranında artış yaparak üç aylık kira tutarı olarak 992 bin lira ödedi. Ancak bir gün sonra rektörlükten Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına gönderilen bir e-posta ile sözleşmenin uzatılmayacağını öğrendi.

VOA Türkçe’nin konuştuğu Metin Ölken ‘‘Ne yazık ki atanmış yönetimle bir masada oturamadık. Oturduğumuz masada bizden kayıtsız şartsız biat etmemiz istendi. Üniversitenin yanında, rektörlüğün yanında durmamız istendi. Biz de sonuçta özgür ve özerk üniversitenin yanında olacağımızı söylediğimiz için o günden beri aramız sürekli problemli. Sürekli sorun çıkartıldı. Cezalar kesildi. Kendi yaptırdığımız otoparktan bizden bedel alındı. Bugüne kadar olmayan bir sürü olay yaşadık. Sözleşmenin yenileneceğini okul yönetiminden hem genel sekreter hem genel sekreter yardımcısının yön göstermesi olmasına rağmen ve o yön göstermelerle biz kira artışı yapıp ödeme yapmamıza rağmen birden bire kiranın bittiği gün böyle bir süreç başlatıldı. Bu yönetimle artık ipler koptu ama okulla, öğrencilerle, hocalarla ve umarız ki yeni gelecek yönetimlerle güzel işler yapacağımıza inanıyoruz’’ dedi.

Profesör Ergüder: ‘‘İçim burkuluyor, üzülüyorum neredeyse yaşadığıma kırgınım’’

Bir dönem BÜMED başkanlığı iki dönem Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü yapan, sosyal tesisler inşaatı da kendi döneminde gerçekleştirilen Profesör Üstün Ergüder, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına gönderdiği mesajında yaşananlardan üzüntü duyduğunu söyledi.

Profesör Ergüder, ‘‘Sevgili Boğaziçi mezunları içim burkuluyor, üzülüyorum. Bu günleri ileri yaşımda gördüğüm için neredeyse yaşadığıma kırgınım. Halbuki 1980’li yıların ikinci yarısında ne kadar inanarak üniversite etrafında kenetlenerek bu modeli yaratmıştık. Ülkemizde hiçbir şey maalesef sürekli olamıyor. Moralimizi bozmayalım. Önümüze bakalım. Çabalarımız örnektir’’ ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu: ‘‘Rektör görünümlü kayyumu birkaç ay sonra Boğaziçililerle birlikte tahliye edeceğiz’’

BÜMED’e siyaset dünyasından da destek geldi. İyi Parti İstanbul İl Örgütü, sosyal tesislerin önüne kadar gelerek bu kararın hukuksuz olduğu yönünde açıklama yaparken CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu sürece tepki gösterdi.

CHP lideri, ‘‘Binalarına kayyumun çöktüğü Boğaziçi Üniversitesi mezunlarına sesleniyorum. Rektör görünümlü kayyumu birkaç ay sonra Boğaziçililer’le birlikte tahliye edeceğiz. Öyle evine filan gitmeyecek suçlarıyla yüzleşecek. Türkiye’de kayyum düzenine son vereceğiz. Az kaldı’’ dedi.

Exit mobile version