Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Leopard 2 tankı: Ukrayna neden istiyor? Hangi ülkede kaç adet var?

Leopard 2 tankı: Ukrayna neden istiyor? Hangi ülkede kaç adet var?


– İngiltere’nin Challenger 2 tanklarını Ukrayna ordusuna göndereceğini duyurmasının ve Polonya’nın Alman yapımı Leopard 2 tanklarını göndermek için Berlin’in onayını istemesinin ardından Almanya, Ukrayna’ya tank gönderilmesini onayladı. Bu kararla hâlihazırda envanterinde Leopard 2 tankları bulunan ülkeler de istemeleri hâlinde Ukrayna’ya söz konusu tankları gönderebilecek.

ABD ve diğer müttefiklerle yapılan görüşmeler sonucunda Almanya, genel amacın Ukrayna’ya toplamda iki tabur Leopard 2 ana muharebe tankı tedarik etmek olacağını duyurdu. Standart olarak bir tabur, her biri yaklaşık 14 tanka sahip üç veya dört bölükten oluşur. Bu ise Ukrayna’ya toplamda 80 ila 110 Alman yapımı tankın gönderebileceği anlamına geliyor. İşte Ukrayna’ya tank gönderilmesine ilişkin açıklama yapan ülkeler.

ALMANYA

Almanya, Batı’da en yaygın olarak kullanılanlardan biri olan 120 milimetrelik yivsiz topa sahip Alman yapımı ana muharebe tankı olan Leopard 2’leri Ukrayna ordusuna tedarik edeceğini duyurdu. Alman hükümeti sözcüsü Steffen Hebestreit açıklamasında amacın hızla Ukrayna’ya iki bölük Leopard 2 tanklarının gönderilmesi olduğunu ve bu kapsamda ilk adım olarak Almanya’nın kendi ordu envanterinden Ukrayna’ya 14 adet Leopard 2 tankı göndereceğini söyledi.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ

ABD’li yetkililer, uzun süredir geri durdukları tank tedariki konusunda pozisyon değiştirerek, ABD yapımı düzinelerce M1 Abrams ana muharebe tankını göndermeye hazır olduğunu duyurdu. Abrams tanklarında da Leopard 2 tankları gibi 120 milimetrelik yivsiz top bulunuyor.

İNGİLTERE

İngiliz hükümeti ocak ayında, 120 mm’lik yivli topa sahip Challenger 2 ana muharebe tanklarından 14’ünü göndereceğini duyurdu.

POLONYA

Varşova hükümeti Leopard 2 tanklarından 14 adede kadar göndermeye hazır olduğunu duyurmasının ardından onay için Berlin’e başvurmuştu. Polonya, Almanya’nın Leopard 2 tanklarını kullanan ülkelerin yeniden ihracatına onay vermesini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

FRANSA

Fransız hükümeti, daha önce yaptığı açıklamada tüm seçeneklerin masada olduğunu belirterek 120 mm yivsiz topa sahip Leclerc ana muharebe tankının Ukrayna ordusuna verilebileceğini belirtmişti. Ancak Fransa’nın denizaşırı misyonlarının gönderilebilecek tank sayısını sınırladığını ve tankın ağır bakım giderleri sebebiyle Ukrayna’daki savaş için uygun olmadığı öne sürülmüştü.

UKRAYNA NEDEN TANK İSTİYOR?

Çoğu Sovyet veya Sovyet sonrası dönemden kalan sınırlı sayıda tank envanterine sahip Ukrayna ordusu, Rusya’nın işgaline karşı savaşında acilen modern muharebe tanklarına ihtiyaç duyduğunu uzun zamandır dile getiriyor.

Ukrayna, savaşın başındaki Kiev muharebesinde, Harkov bölgesinde ve Herson çevresinde önemli zaferler kazanmış olsa da operasyonlarını desteklemek için yeterli tanka sahip değil. Uzmanlar, Rus kuvvetlerinin giderek artan bir şekilde modern T-90 ana muharebe tanklarını sahaya sürmesinin savaşın Ukrayna lehine dönmesini engelleyen önemli faktörlerden biri olduğunu belirtiyor.

Ukraynalı ve Batılı askeri analistler, Rusya’nın bahar aylarında yeni bir saldırı hazırlığında olduğunu vurguluyor. Öte yandan Ukrayna, savaş için 300 tanka ihtiyacı olduğunu dile getirmesine rağmen Batılı analistler 100 tankın muhtemelen savaşın dengesini değiştirebileceğini öne sürüyor.

HANGİ ÜLKEDE KAÇ LEOPARD 2 TANKI VAR?

Soğuk Savaş’ın sonlanmasının ardından Almanya ve Hollanda’nın elindeki üretim fazlası Leopard 2 tankları başta NATO üyeleri olmak üzere bir dizi ülkeye satıldı. Alman yapımı tanklar şu anda, Kosova, Bosna, Afganistan ve Suriye (Türkiye tarafından) gibi çatışma bölgelerinde konuşlandırılmış durumda. Satılan ikinci el tankların listesi ise şöyle:

Avusturya 114, Kanada 80, Şili 140, Danimarka 51, Finlandiya 124, Yunanistan 183, Norveç 52, Polonya 128, Portekiz 37, Singapur 66, İspanya 108, İsveç 160 ve Türkiye 354.

LEOPARD 2 ANA MUHAREBE TANKININ ÖZELLİKLERİ

Leopard 2 ana muharebe tankı, Alman Krauss-Maffei Wegmann (KMW) firması tarafından ilk olarak 1979’da Alman ordusunun envanterine giren Leopard l tankı temel alınarak geliştirilmiştir. Leopard 2A6 ana muharebe tankı ve alt varyantları şu anda Almanya, Kanada, Finlandiya, Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Türkiye ordularının da aralarında bulunduğu bir dizi ülkenin ordu envanterinde bulunmakta. Motorunun beygir gücüne göre değişmekle birlikte 500 kilometre menzile sahip Leopard tankları saatte 70 kilometre hıza ulaşabilmekte. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version