Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuraklık krizi kapıda: İstanbul’da barajlar alarm veriyor

Kuraklık krizi kapıda: İstanbul’da barajlar alarm veriyor


Türkiye’de son aylarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve yağışların azlığı, kuraklık riskini gündeme getirdi. Barajlardaki doluluk oranı ise su krizi yaşanabileceği yönünde alarm veriyor. Peki, İstanbul’da barajların doluluk oranı kaç? Susuzluk riski var mı?

Yurdun büyük bölümünde kurak bir hava hakim. İstanbul’un barajları da kuraklık sebebiyle son zamanların en düşük seviyesinde. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, barajlardaki doluluk oranı yüzde 30 olarak ölçüldü. İSKİ’nin 18 Ocak 2023 verilerine göre İstanbul’daki barajların doluluk oranı endişe verici seviyelere geriliyor.

SON 10 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Ocak ayında İstanbullular kar beklerken sıcaklıkla karşılaştı. İstanbul’da 21 derece ile tüm zamanların Ocak ayı sıcaklık rekoru kırıldı. Şehirdeki bazı barajların doluluk oranı yüzde 10 seviyesinin altına geriledi. Yağışsız geçen kış mevsimi nedeniyle İstanbul’da barajlar son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İSKİ’nin verilerine göre, İstanbul’da 18 Ocak 2023 tarihinde barajların toplam doluluk oranı yüzde 30 olarak gerçekleşti. İSKİ’nin son 10 yıllık verilerine bakıldığında zirve 2019 yılında görüldü. İstanbul’un barajları 2019 yılının 18 Ocak tarihinde yüzde 91 doluydu. Bu oran 2013 yılında yüzde 64 seviyelerinde seyretti.

İSTANBUL’UN NE KADAR SUYU KALDI? HANGİ BARAJ NE KADAR DOLU?

İstanbul’da yer alan 10 barajın hepsinin su seviyesinde düşüş gerçekleşti. Öyle ki bazı barajların doluluk oranı yüzde 10’un altına düştü. Bu da ciddi sağlık sorunlarının önünü açıyor. İstanbul’da yer alan barajların doluluk oranları Alibey’de yüzde 18,29, Büyükçekmece’de yüzde 35,32, Darlık’ta yüzde 28,83, Elmalı’da yüzde 31,62, Istrancalar’da yüzde 36,81, Kazandere’de yüzde 7,06, Ömerli’de yüzde 35,96, Pabuçdere’de yüzde 4,9, Sazlıdere’de yüzde 37,53, Terkos’ta ise yüzde 38,81 olarak ölçüldü.

İstanbul barajları son zamanların en düşük seviyesinde. Kente su sağlayan baraj ve göletler 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacmine sahipken su miktarı bugün itibarıyla 260,60 milyon metreküp seviyesinde ölçüldü. İstanbullu vatandaşın günlük su tüketimi ise ortalama olarak 2 milyon 911 bin metreküp.

METREKAREYE DÜŞEN YAĞIŞ 1 KG BİLE DEĞİL

İstanbul’da 21 derece ile tüm zamanların Ocak ayı sıcaklık rekoru kırılırken, metrekareye düşen yağış da endişe verici. Verilere göre İstanbul’da, bu yıl barajlara düşen yağış miktarı metrekare başına 0,73 kilogram olarak ölçüldü.

Son 10 yılın en düşük yağışı 2013 yılında olmuştu. Söz konusu yılda barajlara düşen yağış miktarı metrekare başına 502,25 kilogram olarak ölçülmüştü. Bu miktar 2021 yılınnda 901,37 oldu ve rekor kırdı.

BARAJLARDAKİ YENİ TEHLİKE: DİP SULARI

Kuraklık İstanbul başta olmak Türkiye genelinde etkisini sürdürürken, su kaynakları da hızla azalmaya devam ediyor. Adeta yağmur ve kar yağışına hasret kalan Türkiye’de, birçok barajın su seviyesi dip seviye denilen yüzde 10 doluluk oranına geriledi.

Uzmanlar, baraj ve gölet tabanındaki çamur tabasının neden olacağı kirlilik yükünün ancak ileri arıtma sistemleri ile giderilebileceğinin altını çiziyorlar ve bu suların şebekeye verilmemesi gerektiğini vurguluyor.

BAKAN KURUM: BU TABLO UMUT VERMİYOR

Kurak geçen kış mevsimi nedeniyle Türkiye’de Diyanet İşleri Bakanlığı, 6 Ocak tarihinde Cuma hutbesi kapsamında, camilerde kar ve yağmur yağışı için dua edilmişti.

Bugün @meteoroloji_twi’den gelen verileri inceledim.
Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık. Yağışlar ciddi oranda azaldı. Bu tablo umut vermiyor.

Hep söylüyoruz, kaynaklarımız sınırsız değil! Bu bilinçle çalışıp adımlarımızı atıyoruz.
Hepimiz üzerimize düşeni yapmalıyız.

— Murat KURUM (@murat_kurum) January 5, 2023

Diyanet İşleri Bakanlığı’nın hutbe hamlesinden hemen bir gün önce, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 5 Ocak’ta Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Bu tablo umut vermiyor” demişti.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version