Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kremlin’den Batı’nın tank kararına tepki: Çatışmaya doğrudan katılım

Kremlin'den Batı'nın tank kararına tepki: Çatışmaya doğrudan katılım


Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ABD’nin ve Almanya’nın Ukrayna güçlerine onlarca Abrams ve Leopard 2 tankları gönderme kararına tepki gösterdi. Peskov tank tedariğinin bu ülkelerden gelen aksi yöndeki açıklamalara rağmen “çatışmaya doğrudan katılım” anlamına geldiğini savundu.

Peskov “Avrupa başkentleri ile Washington’da, Ukrayna’ya tank dahil çeşitli silahlar göndermenin bu ülkeler ya da NATO’nun Ukrayna’da yaşanan çatışmaya dahil olduğu anlamına gelmediğini söylüyorlar. Biz buna asla katılmıyoruz” dedi. Kremlin sözcüsü “Bahsettiğim başkentler ile NATO’nun yaptıklarını çatışmaya doğrudan katılım olarak görüyoruz. Bu katılımın arttığını da görüyoruz” diye ekledi.

Ukrayna’ya, Avrupa ülkelerinin Alman yapımı Leopard, ABD’nin de kendi yapımı Abrams tankları göndermesinin Rus ordusunun Ukrayna’da sürdürdüğü özel askeri operasyonun statüsünde bir değişikliğe yol açıp açmayacağı sorusu üstüneyse, Peskov, “Şu anda gündemimizde böyle bir konu yok” açıklamasını yaptı.

Peskov daha önce ABD’nin tanklarını gönderme kararı aldığının basında yer almasının ardından bir açıklama yapmış, “Abrams tanklarının yaratacağı maliyetin, Avrupalılar tarafından karşılanacağını söyleyerek “Bu tanklar da diğerleri gibi yanacak. Ancak çok pahalılar ve bedeli de öncelikle Avrupalı vergi mükelleflerince ödenecek. Amerikalılar da her zaman olduğu gibi iyi karlar elde edecek” demişti.

BIDEN ‘SALDIRI TEHDİDİ DEĞİL’, SCHOLZ İSE ‘NATO’NUN SAVAŞA ÇEKİLMEMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ’ DEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden ülkesinin 31 adet Abrams tankını Ukrayna’ya gönderme kararını aldığını duyurduğu açıklamasında bu tankların “Rusya’ya saldırı tehdidinde” bulunmadığını, tankların Ukrayna’nın “açık alanda manevra kabiliyetini artıramaya yardımcı olacağını” söylemişti. Biden, “Yakın zamanda Rusya’nın savaş alanında gelişen taktik ve stratejisine karşı koyabilmeleri gerekiyor. Manevra yapma ve alan açma yeteneklerini geliştirmeleri gerekiyor. Uzun vadede Rus saldırganlığına karşı caydırıcılığa ve kendilerini savunmak için kalıcı bir yeteneğe ihtiyaçları var” ifadelerini kullanmıştı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da dün parlamentodaki konuşmasında “NATO’nun Rusya ile savaşa çekilmemesini sağlamaya devam edeceğiz. Bu ilkeyi her zaman aklımızda tutacağız” ifadelerine yer vermişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version