Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kremlin, Ukrayna işgalinin komutanını 3 ay içinde ikinci kez değiştirdi

Serbestiyet


Rusya Devlet Başkanı Putin, daha üç ay önce Ukrayna’daki kuvvetlerin başına getirdiği komutanı değiştirdi. Putin’in “özel askeri operasyon” olarak adlandırdığı savaşı bundan böyle Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov yürütecek.

General Sergey Surovikin Halep’te ve daha önce Çeçenistan’da yıkıcı hava saldırılarına emir veren isim olarak biliniyordu, nitekim göreve atanmasından (8 Ekim) iki gün sonra Kyiv’in bombalanması emrini vermişti. Surovikin’in sabıkaları arasında 1991’de Gorbaçov’a karşı başarısız darbe girişiminde sivil kalabalığa ateş açılması emrini vermek de vardı. General Surovikin’in göreve gelmesi sonrasındaki üç ayda Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik saldırılar yoğunlaşmıştı.

Fakat görev değişikliğinin Sorovikin’in ‘sertliğiyle’ ilgili olduğu düşünülmüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, General Gerasimov atamasının “silahlı kuvvetler içindeki farklı unsurların daha organize ve etkili şekilde hareket etmesi için” yapıldığı kaydedildi.

BBC’nin haberine göre bazı uzmanlar görev değişikliğini, Surovikin’in fazla güç kazanmış olabileceğinin işareti olarak değerlendiriyor.

Askeri analist Rob Lee, Twitter hesabından, “Surovikin çok güçleniyordu ve muhtemelen Putin’le konuşurken, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov’u atlıyordu” değerlendirmesini paylaştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version