Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KNK: Êzidîlerin statü ve güvenliği garantiye alınmalı


HABER MERKEZİ – Almanya’nın Êzidî soykırımını tanımasına ilişkin açıklama yapan KNK, kararın önemli ancak yetersiz olduğunu belirterek çözüm için Êzidîlerin statü ve güvenliğinin garantiye alınması gerektiğini belirtti. 

 

Kurdistan Ulusal Kongresi (Kongreya Neteweyî ya Kurdistanê-KNK) Yürütme Konseyi, Almanya Federal Meclisi’nin Êzidîlere yönelik işlenen suçları soykırım olarak kabul etmesine ilişkin açıklama yaptı.  Kararın önemli bir olduğunu değerlendiren KNK, ancak Şengal’in statüsü ve Êzidîlerin güvenliği garantiye alınmadıkça jenosidlerin tekrarlanabileceği konusunda uyardı; bu nedenle talep ve beklentilerini sıraladı. 

 

KNK Yürütme Konseyi’nin açıklaması şöyle: “Avrupa Konseyi ve 10 devletin ardından Almanya Federal Meclisi de 2014 yılında Êzidî halkımıza yönelik kırımı jenosid olarak kabul etti. Kurdistan Ulusal Kongresi bu kararı önemli buluyor.

 

Êzidî halkımız 2014 yılında DAİŞ ve kimi ortakları tarafından soykırım niyetiyle ağır bir saldırı gerçekleştirmişti. Bu soykırımın amaç ve hedefi, Êzidî halkımızı yok etmeye yönelikti ve elbette bunu DAİŞ tek başına yapmamış, kimi bölge devletlerinin ortaklığı da vardı.

 

Almanya Meclisi’nin jenosid tanımlanmasına yönelik kararı olumludur, ancak Êzidî halkımızın yaralarını sarmak ve sorunlarını çözüme kavuşturmak açısından yetersizdir.

 

Başta BM, AB olmak üzere Êzidî halkımızın başına getirilenleri jenosid olarak tanımlayan tüm uluslararası kurumların bu kararı doğrudur ve yerindedir. Ancak karar bu haliyle yetersizdir. Jenosidin tekrarlanmaması ve bir dereceye kadar zarar ve zayiatlarının telafi edilmesi için prensipler doğrultusunda bazı kararlar daha gerekiyor.

 

Êzidî halkımızın statüsü ve güvenliği garantiye alınmalıdır! KNK, jenoside uğrayan Êzidî halkımızın sorunlarını çözülmesi için uluslararası kurumlardan prensipleri doğrultusunda görevlerini yerine getirmelerini talep ediyor ve beklentilerini ifade ediyor.  

 

* Şengal ve yerleştikleri ülkelerdeki Êzidî halkın güvenliğinin garantiye alınması

 

* Êzidî halkının iradesini kabul edilmesi ve Şengal bölgesinin resmi statüsünün tanınması

 

* DAİŞ’in ve soykırıma dahil olan güçlerin Adalet Divanı’nda yargılanması

 

* Şengal ve Êzidî halkının yerleştikleri alanlarda özellikle Türk devletinin saldırılarından korunması

 

* Şengal’in yeniden inşa edilmesi için uluslararası bir projenin Şengal halkı öncülüğünde başlatılması

 

* Êzidî halkının topraklarına dönmesi için imkanların yaratılması.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version