Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Katledilişinin üzerinden 16 yıl geçti: ‘Hrant Dink’in arkadaşları olarak adaleti aramaya devam edeceğiz’

Katledilişinin üzerinden 16 yıl geçti: 'Hrant Dink'in arkadaşları olarak adaleti aramaya devam edeceğiz'


Osman ÇAKLI


İstanbul- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in, gazetenin eski ofisi olan Sebat Apartmanı önünde öldürülmesinin üzerinden 16 yıl geçti. 19 Ocak 2007’den sonra her yıl öldürüldüğü Şişli Halaskargazi Sebat Apartmanı önünde anılan Dink, bu yıl da unutulmadı. Saat 15.00’te başlayan anma programına yüzlerce insan bir saat öncesinden giderek “Hrant için adalet için” yazılı dövizleri taşıdı. Yüzler Sebat Apartmanı’ndan sallandırılan Hrant Dink’in suretinin göründüğü pankarta dönüktü. Anmanın başlamasıyla birlikte cinayetin arkasındaki ‘karanlık’ güçlerin ortaya çıkarılması ve adalet talebi defalarca tekrarlandı.

DİNK’İN ARKADAŞLARI VİCDAN MEYDANI’NDA

Hrank Dink’in arkadaşları adına Bülent Aydın’ın sözleriyle başlayan anma programında, Dink’in öldürüldüğü gün doğanlar için “O gün doğanlar bugün buradalar. Senin vicdanında tüm farklıların bir arada bulunabileceğini gördük. Seninleyiz ahparig inadın, umudun cesaretin bizimle…” mesajı verildi. Aydın, 16 yıldır meydanda toplanan insanlara seslenirken, “Burası artık Vicdan Meydanı oldu” sözlerine yer verdi. Saat ilerledikçe kalabalık artmaya devam ediyordu. LGBTİ+lardan, siyasi partilere, siyasetçilere ve gazetecilere kadar binlerce insan, Hrant Dink’in dostları, adalet için bir araya gelmişti.

‘HRANT ORGANİZE ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLDÜ’

Türkçe sloganlar kimi zaman yerini Ermenice sloganlara bırakırken arkadan Dink anısına ‘sarı gelin’ türküsü çalıyordu. Hüzün de kimi zaman yerini öfkeye bırakıyordu. Cinayetten devleti sorumlu tutanlar ‘biz bitti demeden bu dava bitmez’ diyerek öfkesini gösteriyor, adalet talebini yineliyordu. Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Sebat Apartmanı önünde Hrant Dink’in yasını tutanlarla birlikteydi. Paylan, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada Hrant Dink’in devletin yüzeyinde ve derinindeki güçlerin milli mutabakatı ile katledildiğini söyledi. Paylan, Dink’in organize bir şekilde katledildiğini sözlerine ekleyerek, Trabzon’daki bir çetenin işaret edilmesini yıllar önce de kabul etmediklerini ifade etti.

Devletin derinliklerindeki pek çok gücün Dink cinayetinin koşullarını oluşturduğunu anlatan Paylan, şöyle devam etti:

“Biz yüzleşelim dedik. Bize Ergenekoncu birkaç aktörü verdiler ancak bunun birkaç kişiye sığmayacağını söyledik. Cemaatle araları bozulunca FETÖ’cülere öne sürdüler. Biz Dink cinayetinin yalnızca buna da sığmayacağını söyledik. Dink dosyası 16 yıldır karartılıyor. AKP 16 yıldır ‘öldür’ diyenleri maalesef koruyor. Meclis’te konunun araştırılması için önerge verdik fakat AKP ve MHP reddetti. Hrant’ın arkadaşları olarak Hrant’a olan borcumuzu ödemek için adaleti aramaya devam edeceğiz.”

‘HRANT BİR ARADA KARDEŞCE YAŞAMIN YÜZÜYDÜ’

Sol Parti PM üyesi Alper Taş da alanda bulunan binlerce kişiyle birlikte adalet arayışlarının sürdüğünü anlattı. Türkiye’de her konuda bir adaletsizlik yaşandığına dikkati çeken Taş, “16 yıl önce faşistler Hrant’ı aramızdan aldılar. Hrant yüreğimizde yaşamaya devam ediyor. Onun değerlerinin taşıyıcısı olduğumuzu ifade ediyoruz. Hrant, Türkiye’nin demokrat, özgürlükçü, bir arada kardeşçe yaşamın yüzüydü. Gerçek bir Türkiye idi. Bu değerlerin yitiminin sancılarını Türkiye ağır şekilde yaşıyor, Hrant’ın katledilmesinden sonra Türkiye daha kötü bir yer oldu.” Taş, Dink’in kendileri için dün değil, gelecek olduğuna vurgu yaparak bu geleceği savunmak ve kazanmak için mücadele edeceklerini ekledi.

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version