Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Katargate: Avrupa Parlamentosu iki milletvekilinin dokunulmazlığını kaldıracak

Katargate: Avrupa Parlamentosu iki milletvekilinin dokunulmazlığını kaldıracak


Avrupa Parlamentosu Yasal İşler Komitesi, basına kapalı toplantısında, Belçikalı makamların yürüttüğü yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturmasında adları geçen milletvekilleri İtalyan parlamenter Andrea Cozzolino ile Belçikalı Marc Tarabella’nın dokunulmazlıklarının kaldırılması talebini ele aldı. Her iki milletvekili hakkındaki talebe ilişkin raporları hazırlayan komite üyesi Fransız milletvekili Manon Aubry, komitenin oy birliğiyle dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar aldığını duyurdu.

Aubry, toplantı bitimindeki açıklamasında, “Komite daha önce hiç bu kadar hızlı karar almamıştı. Adaletin bir an önce tecelli edebilmesi için hızlı hareket etmek istedik” dedi. Oylamada komitedeki 23 milletvekilinin tamamının Tarabella ile Cozzolino’nun dokunulmazlıklarının kaldırılması lehinde oy verdiği belirtildi.

Cozzolino ve Tarabella’nın dokunulmazlıklarının kaldırılması için, iki milletvekili hakkındaki raporların AP Genel Kurulunda da oylanması gerekiyor. Oylamanın perşembe yapılması ve genel kuruldan büyük çoğunlukla geçmesi bekleniyor.

İtalyan Sosyalist milletvekili Cozzolino ve Belçikalı Sosyalist milletvekili Tarabella, siyasi kararları etkileyerek AB’de nüfuz elde etme amacı güden Fas ve Katar’dan hediye ve para almakla suçlanmış, ikisi de haklarındaki suçlamaları reddetmişti.

YOLSUZLUK SORUŞTURMASINDA BUGÜNE DEK NE OLDU?

Belçikalı makamların yürüttüğü yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması kapsamında, geçen yıl aralık ayında çok sayıda noktada aramalar yapılmış, 1,5 milyon euro nakit para ele geçirilmiş ve dört kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan kişilerin AP Başkan Yardımcılığı görevi sona erdirilen Yunan milletvekili Eva Kaili, eski İtalyan AP Milletvekili Pier Antonio Panzeri, AP’de asistan olarak çalışan Kaili’nin erkek arkadaşı Francesco Giorgi ve hukukun üstünlüğü konularında çalışan sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Niccolo Figa-Talamanca olduğu açıklanmıştı.

PANZERİ İTİRAFÇI OLMUŞTU

Soruşturmayı yürüten savcılarla bir anlaşma yaparak itirafçı olmuştu. Panzeri, “Bir vakada, Marc Tarabella’nın ‘toplam 120 ile 140 bin euro arasında birkaç kez ‘ödüllendirildiğini’, paranın ona nakit olarak birkaç defa kendisi, birkaç defa da Giorgi tarafından teslim edildiğini” söylemişti. Söz konusu parayı farklı yerlerde ve kağıt torbalarda Tarabella’ya teslim ettiğini sözlerine ekleyen Panzeri, “Genel olarak temasın kendisi tarafından sağlandığını ancak bazen de Giorgi tarafından sağlanan temasların iki yıl önce başladığını” söyledi. “Paraları iki üç ay arayla ve her seferinde 20 bin euro civarında olmak üzere parça parça Tarabella’ya teslim ettiklerini” söyleyen Panzeri, “Tarabella ile görüşmelerinde ona para da dahil olmak üzere çeşitli hediyeler almak isteyip istemediğini sorduklarını” açıklamıştı.

Ardından AP Başkanı Roberta Metsola, Cozzolino ile Tarabella’nın dokunulmazlıklarının kaldırılması için süreç başlatmıştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version