Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kanada göçmen alımında rekor sayıya ulaştı: 2022’de 437 bin kişiye daimi ikamet izni verildi

Kanada göçmen alımında rekor sayıya ulaştı: 2022’de 437 bin kişiye daimi ikamet izni verildi


ENSAR NUR | TR724 HABER

Hükûmet Salı günü yaptığı açıklamada, Kanada’nın geçen yıl 437 binden fazla yabancıya daimi ikamet izni vererek bir göç rekoru kırdığını ve işgücü açığını kapatmak için göçü artırdığını söyledi.

Hükûmet 2022 yılında 431 bin 645 yeni daimi ikametgah sahibi kabul etme hedefi koymuştu ve göçmenlik bakanlığı Kanada’nın bu hedefe ulaşarak Kanada tarihindeki en büyük yıllık göçmen alımını gerçekleştirdiğini söyledi.

Reuters’in aktardığına göre 2022 verileri, Kanada’nın 1913’teki rekorunu geçtiği 2021’den yaklaşık yüzde 9 daha yüksek.  Kanada 2025 sonuna kadar 1 milyon 450 bin yeni kişiyi daimi olarak ülkeye getirmeyi hedefliyor.

Kanada hükûmetine göre, kronik işgücü piyasası eksikliklerini gidermek temel odak noktası olduğu için göç çözümün önemli bir parçası. Daimi oturma iznine sahip kişiler genellikle 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor.

Açıklamada, göçün Kanada’nın işgücü artışının neredeyse yüzde 100’ünü oluşturduğu ve 2011’de yüzde 20,7 olan göçmenlerin 2036’ya kadar Kanada nüfusunun yüzde 30’unu temsil edeceği belirtildi.

Başbakan Justin Trudeau’nun hükûmeti, 2015 yılında iktidara geldiğinden bu yana Kanada ekonomisini canlandırmak ve yaşlanan nüfusu desteklemek için göçe bel bağlamış durumda.

Sağlık gibi sektörlerde kalifiye eleman sıkıntısı had safhada ve en son resmi verilere göre Ekim ayında Kanada’da 871 bin 300 açık iş pozisyonu bulunurken, Mayıs ayında bu rakam bir milyonun üzerindeydi.

Ottawa bunun üstesinden gelmek için 2023 yılında ilk kez vasıflı göçmenler için alımlar planlıyor ve böylece ülkenin en çok işçiye ihtiyaç duyan bölgeleri için en çok talep gören becerilere sahip başvuru sahiplerini seçmeyi amaçlıyor.

Bakanlık, COVID-19 salgınıyla ilgili kısıtlamaların hafifletilmesinden sonra Kanada’nın başvurulardaki artışa ayak uydurmakta zorlandığını ve 2022’de işleme alınan başvuru sayısının bir önceki yıla göre iki katına çıkarak yaklaşık 5,2 milyona ulaştığını söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version