Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kaliforniya’daki fırtınalarda ölü sayısı 19’a yükseldi

Kaliforniya'daki fırtınalarda ölü sayısı 19'a yükseldi


– ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 26 Aralık’tan bu yana etkili olan fırtınalar art arda sellerin, toprak kaymalarının ve elektrik kesintilerinin yaşanmasına sebep oluyor. ‘Atmosferik nehir’ adı verilen fırtınalar sebebiyle eyalet genelinde en az 19 kişi öldü. ABD Başkanı Joe Biden, ortalama yıllık yağışın yarısından fazlasını iki haftada alan eyalette acil durum ilan etti ve yaklaşık 10 bin kişi için tahliye emri verildi.

FIRTINALAR SON İKİ YILDA ORMAN YANGINLARINDAN DAHA FAZLA CAN ALDI

Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, eyaletteki son durumu aktarmak için düzenlediği basın toplantısında hava olaylarının ne kadar ölümcül olduğunu vurguladı. Newsom, “Bu hava olayları son iki yılda orman yangınlarından daha fazla can aldı” dedi. Uzmanlar iki yeni atmosferik nehir fırtınasının daha bölgeye yaklaşmakta olduğu konusunda uyarırken, Vali Gavin Newsom eyalette yaşayanları “rehavete kapılmamaya ve yüksek yerlere gitmeye” çağırdı.

Nadiren bu kadar art arda görülen atmosferik nehirler sebebiyle bölgenin yüksek yerleri de kar esareti yaşıyor. İki haftadır süren kar yağışı sebebiyle Sierra Nevada’da 25 santimetreyi aşan kar kalınlığı, şiddetli fırtına ile beraber gelen son yağışlarla 75 santimetreye yaklaştı. Bölgede kar fırtınalarının sürmesi bekleniyor.

FIRTINALAR KURAKLIĞI HAFİFLETTİ AMA ÇÖZMEDİ

ABD Kuraklık İzleme Ajansı 26 Aralık’tan bu yana süren fırtınalar sebebiyle perşembe günü Kaliforniya ile ilgili değerlendirmesini revize ederek, eyaletin neredeyse tamamını ‘aşırı kuraklık’ veya ‘istisnai kuraklıktan’ kurtulduğunu belirtti. Buna rağmen, eyaletin önemli bir bölümünün hâlâ orta veya şiddetli kuraklıktan muzdarip olduğu düşünülüyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version