Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Joe Biden’ın evinde beş gizli belge daha bulundu

Joe Biden'ın evinde beş gizli belge daha bulundu


– ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın, evinde gizli belgeler bulunduğu gerekçesiyle soruşturma altında olduğu bir dönemde Başkan Joe Biden’ın da başı gizli belgelerle dertte. Önce, Biden’ın başkan yardımcılığı döneminden kalan bazı gizli belgelerin eski ofisinden, daha sonra ikinci bir grup gizli belgenin Biden’ın Delaware’deki evinin garajından çıkmasının ardından yeni bir grup belge daha bulunduğu açıklandı. Joe Biden’ın hukuk ekibinden yapılan açıklamada “Perşembe günü Başkan’ın Delaware’deki evinde, ‘gizli’ damgalı beş sayfanın daha bulunduğunu ve bunların derhal Adalet Bakanlığı yetkililerine teslim edildiği” belirtildi.

5 GİZLİ BELGE DAHA

Biden’ın özel danışmanı Richard Sauber, “Daha önce bulunan ‘gizli’ damgalı bir belgenin Adalet Bakanlığı’na teslimini kolaylaştırmak için perşembe günü Biden’ın Wilmington’daki evine gittiğini ve Adalet Bakanlığı yetkililerine belgeyi teslimi esnasında ‘gizli’ damgalı beş belgenin daha bulunduğunu” söyledi. Belgelerin tespit edilmesinden sonra derhâl Adalet Bakanlığı yetkililerinin belgelere el koyduğunu belirten Sauber, Biden’ın avukatlarının bulunan tüm belgeleri ilgili makamlara teslim etmek için “derhal ve gönüllü olarak” harekete geçtiğini söyledi.

CUMHURİYETÇİLER SIKIŞTIRIYOR

Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin adalet komisyonu konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Joe Biden’ın evinde daha kaç tane gizli belge bulacaklar?” diye sordu. Perşembe günü bir gazetecinin “Corvette’inizin yanında gizli belgeleri saklamanızın amacı nedir?” sorusu üzerine kendini savundu. Kendisini ‘araba hastası’ olarak tanımlayan Biden, “İkisinin de sokak ortasında değil, kilitli bir garajda durduğunu” vurguladı. Joe Biden, “İnsanlar, gizli belgeleri ve gizli materyalleri ne kadar ciddiye aldığımı biliyor” dedi.

‘GİZLİ BELGE’ TARTIŞMASI NE İFADE EDİYOR?

ABD yasalarınca, üst düzey görevlerde bulunmuş ve ellerinde devlete ait belge bulunan herkesin görev değişimi sırasında belgeleri Ulusal Arşiv Dairesi’ne teslim etmesi gerekiyor. Dolayısıyla ne Trump’ın ne de Biden’ın elinde gizli belge bulunması gerekiyordu. Ancak hukukçular iki soruşturmanın birbirinden farklı olduğunu söylüyor.

TRUMP BİR YIL BOYUNCA BELGELERİ TESLİM ETMEDİ

Donald Trump’ın görevi Biden’a devretmesinin ardından Ulusal Arşiv Dairesi bir yılı aşkın süre boyunca Trump’ın elinde bulunan belgeleri iade etmesini talep etmesine rağmen Trump belgeleri teslim etmedi. Ocak 2022’de Trump’tan 15 kutu belgeyi teslim etmesinin ardından belgelerin içinde ‘gizli’ damgalı dokümanların olduğu belirlendi.

BIDEN BELGELERİ YETKİLİLERE BİLDİRDİ ANCAK KAMUOYUNDAN GİZLEDİ

Biden’ın soruşturmasında ise durum farklı. Çünkü, ABD Başsavcısı Merrick Garland, “Joe Biden’ın avukatlarının kasım ayında Ulusal Arşiv Dairesi’ne ve Adalet Bakanlığı’na o ayın başlarında Washington’daki Penn Biden Düşünce Kuruluşu’nda bir düzineden az gizli belge tespit edildiğini” bildirdiklerini söyledi. Biden ve kurmaylarının bu bilgiyi Kongre ara seçimlerinden sonra kamuoyuyla paylaşması ise politik tercih. ABD’de savcılar genellikle gizli belgelerin kazara saklanması nedeniyle suçlamada bulunmazlar, ancak belgelerin bilerek saklandığına ilişkin kanıtlar varsa, bu durumu değiştiriyor. Dolayısıyla ABD’li hukuk uzmanları bir yıla yakın süre belgeleri teslim etmeyen Trump’ın, Biden’dan çok daha fazla yasal tehlikeyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version