Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrailli aşırı sağcı bakan Mescid-i Aksa’ya baskın yaptı

İsrailli aşırı sağcı bakan Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı


İsrail’in yeni hükümetinin Ulusal Güvenlik Bakanı, aşırı sağcı Itamar Ben-Gvir, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya muhalefetin şiddeti yükseltme uyarılarına rağmen baskın düzenledi. Ben-Gvir, sabahın erken saatlerinde İsrail polisinin yoğun koruması altında Harem-i Şerif’e girdi.

Provokatif eylemleriyle tanınan aşırı sağcı Ben-Gvir, beş yıl sonra Mescid-i Aksa’ya giren görevdeki ilk İsrailli Bakan oldu. Ben-Gvir’in baskını öncesinde İsrail ana muhalefet lideri ve eski başbakan Yair Lapid, bakanın alana girmesinin şiddet olaylarına neden olabileceği uyarısında bulunmuştu. İsrailli politikacı, Mescid-i Aksa’daki statükoyu ihlal eden ve Filistinlilerce baskın olarak değerlendirilen bu eylemini, İbrani takvimine göre “Tevet” ayının 10’uncu gününde (Asara BeTevet) gerçekleştirdi.

FİLİSTİN YÖNETİMİ BASKINI KINADI

İslam dininin Mekke ve Medine’den sonraki en kutsal yeri kabul edilen Mescid-i Aksa’da sadece Müslümanların ibadet etmesine izin veriliyor. Ben-Gvir’in baskın sırasında ibadet ettiğine yönelik bir bilgi paylaşılmadı.

Filistin Yönetimi’nin Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaprak baskını kınadı. Açıklamada “Aşırılık yanlısı bakan Ben-Gvir’in Mescid-i Aksa’ya baskınını şiddetle kınadığını ve bunu benzeri görülmemiş bir provokasyon ve çatışmanın tehlikeli bir şekilde tırmanması olarak gördüğünü” belirtti.

Ben-Gvir, yeni kurulan hükümette bakan olmadan önce milletvekilliği döneminde de Mescid-i Aksa baskınları, Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerini teşvik etmesi ve ırkçı söylemleri nedeniyle sıkça adından söz ettiriyordu.

ŞARON’UN MESCİD-İ AKSA’YA GİRMESİ İKİNCİ İNTİFADA’YA YOL AÇMIŞTI

Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un 2000 yılında Mescid-i Aksa’ya girmesi Filistin’de İkinci İntifada olarak bilinen ayaklanmaya yol açmıştı. Gazze Şeridi’ni kontrol eden Filistinli Hamas örgütü de Ben-Gvir’in ziyareti öncesi yaptığı açıklamada “Mescid-i Aksa’da herhangi bir gerginliği artırma durumu kızıştıracak ve bundan işgal hükümeti (İsrail) sorumlu olacak” dedi.

Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Ancak Yahudiler, İsrail’in tek taraflı kararı ve bazı fanatik Yahudi örgütlerinin girişimleriyle, 2003’ten bu yana İslami Vakıflar İdaresinin izni olmadan polis eşliğinde kutsal mabede girerken, bu baskınlar özellikle 2022 yılında giderek artan bir hal aldı. Geçen yılın Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlaller açısından en belirgin sene olduğunu duyuran İslami Vakıflar İdaresinin verilerine göre, 2022 yılı boyunca 48 binden fazla Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version