Ankara ve Tel Aviv arasında ilişkilerin normalleşmesi sürecinde İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ülkesine davet etti.
Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar’ın, Batı Kudüs’teki İsrail Cumhurbaşkanlığı rezidansında Herzog’a güven mektubunu sunmasının ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.
Herzog, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile Türkiye arasındaki ortaklığın önemini geçen yıl benimle ve kamuoyuna yaptığı konuşmalarda vurguladı. Ben de İsrail Cumhurbaşkanı olarak bu fırsatı değerlendirmek istiyorum.” dedi.
İki ülke halkı ve bölge için daha iyi ve daha umut verici bir gelecek adına karşılıklı saygı temelinde ilişkileri güçlendirmeye devam edeceklerini vurgulayan Herzog, “Benim gibi İsrail devletinin de Türkiye ile tarihi ilişkilerimize büyük önem verdiği bir sır değil.” diye konuştu.
“Türkiye Yahudileri aramızdaki en güçlü köprü”
İsrail Cumhurbaşkanı, güven mektubunu sunan Büyükelçi Torunlar’a görevinde başarılar diledi.
Büyükelçi Şakir Özkan Torunlar da konuşmasında, son dönemde ikili ziyaretlerle Türkiye-İsrail ilişkilerinde büyük mesafe katedildiğini ve yaklaşık 4,5 yıl aradan sonra karşılıklı büyükelçilerin atandığına dikkati çekti.
Türkiye ve İsrail’in Akdeniz üzerinden komşu olduğunu hatırlatan Büyükelçi Torunlar, “İsrail’de yaşayan, sayıları 100 bine yaklaşan Türkiye Yahudileri aramızdaki en güçlü köprüdür.” dedi.
Türkiye’nin bölgede İsrail’i ilk tanıyan ülke olduğunu vurgulayan Torunlar, “Türkiye ve Türkler hiçbir dönemde İsrail devleti ve Yahudilerin aleyhinde bir çerçevenin içinde olmamıştır.” ifadelerini kullandı.
Mescid-i Aksa’nın statükosunun korunması vurgusu
Büyükelçi Torunlar, konuşmasında, İsrail’de aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in geçen hafta Mescid-i Aksa’ya yönelik tepki çeken provokatif baskını üzerine İsrail hükümetinin Mescid-i Aksa’nın statükosunda herhangi bir değişiklik olmadığını açıklamasına da değindi.
Antisemitizm, İslam düşmanlığı, ırkçılık ve yabancı karşıtlığının örneklerine her gün yenilerinin eklendiğini kaydeden Torunlar, “Bu vesileyle, İsrailli yetkililerin, Harem-i Şerif (Mescid-i Aksa) dahil, Kudüs’teki kutsal mekanların statükolarının korunacağını taahhüt etmelerini değerli bulduğumuzu belirtmek isterim.” diye konuştu.
Geçen yıl rekor sayıda İsraillinin Türkiye’yi ziyaret ettiğine dikkati çeken Büyükelçi, “İsrail’in hava yolu şirketlerinin de uzun bir aradan sonra bu yıl başlatacağı seferlerle Türkiye artık her bir İsrailli için ideal tatil destinasyonu olacaktır.” dedi.
İkili ticaretin de son yıllarda hızla artarak 10 milyar dolar eşiğine yaklaştığına işaret eden Torunlar, karşılıklı ticaret hacminin kısa sürede 15 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi.
“Netanyahu başbakanlığındaki hükümetle her alanda birlikte çalışacağız”
Torunlar, Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki yeni İsrail hükümetiyle her alanda birlikte çalışarak, iki ülke arasında başlatılan işbirliği sürecinin ileriye götürülmesine gayret edeceklerini vurguladı.
Basın açıklamasının ardından Büyükelçi Torunlar, Cumhurbaşkanlığı anı defterini imzaladı.
Herzog’un İsrail Cumhurbaşkanlığında nadir gerçekleşen bir uygulama kapsamında Türk Büyükelçi Torunlar ile basın toplantısı yapması dikkati çekti.
Herzog, Büyükelçi Torunlar’ın dışında son dönemde ABD Büyükelçisi ve ikili ilişkilerin normalleşmesinin ardından İsrail’e ilk kez atanan Bahreyn Büyükelçisi ile kameraların karşına geçmişti.
Türkiye-İsrail ilişkileri
Türkiye ve İsrail, karşılıklı ilişkileri geliştirmek için 2022 boyunca birçok adım attı.
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un Mart 2022’deki Ankara ziyaretini, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun mayısta İsrail’i ziyareti izledi. Dönemin İsrail Başbakanı Yair Lapid de haziranda Türkiye’yi ziyaret etti.
Türkiye ve İsrail, 17 Ağustos 2022’de diplomatik ilişkileri en üst seviyeye çıkarma ve karşılıklı büyükelçi atama kararı almıştı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***