Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İspanya’da on binlerce sağlık çalışanı ‘kamusal sağlık’ talebiyle eylem yaptı

İspanya'da on binlerce sağlık çalışanı 'kamusal sağlık' talebiyle eylem yaptı


– İspanya’nın başkenti Madrid’de on binlerce sağlık çalışanı, Madrid özerk yönetiminde iktidarda olan sağcı Halk Partisi’nin kamusal sağlık politikalarını protesto etmek için eylem yaptı. Isabel Ayuso liderliğindeki Madrid bölgesel hükümeti, özellikle Covid-19 salgınından bu yana, hastanelerdeki ve birinci basamak sağlık merkezlerinde yeterli personel bulunması için kaynak ayırmadığı gerekçesiyle eleştirilerin odağında bulunuyor. Birinci basamak sağlık hizmeti, sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri ile teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, bireylerin hizmete kolayca ulaşabildikleri, düşük maliyetle etkin ve yaygın sağlık hizmeti sunumudur.

Sağlık sisteminde özelleştirmeye gidildiği gerekçesiyle hükümetin politikalarını eleştiren ve beyaz önlükleriyle bugünkü eyleme katılan binlerce kişi, “Halk sağlığını kesmek suçtur” sloganları attı.

Madrid’deki eylemde Reuters’a konuşan 37 yıllık doktor Ana Encinas ” Günde yaklaşık 40 veya 50 hastamız var ve her birine yaklaşık altı dakika ayırabiliyoruz. Sorun şu ki, hastalara uygun bakım vermemize izin vermiyorlar” dedi.

KAMUSAL VE KALİTELİ SAĞLIK HİZMETİ İSTİYORLAR

Doktorların bağlı olduğu sendikalardan yapılan açıklamada, “Hastanelerin yüzde 100 devlet desteğiyle kaliteli ve evrensel hizmet vermesi için sağlık sektörüne yatırımların artırılması” istendi. Maaş artışı, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve personel alımı taleplerinin özerk yönetim hükümeti tarafından karşılanmadığı gerekçesiyle 21 Kasım 2022’de başlattıkları süresiz greve, Noel döneminde ara veren aile hekimleri ve ilk müdahale doktorları, hafta başında grevlerine tekrar başlama kararı almıştı. Kasım ayında da on binlerce sağlık çalışanı daha iyi çalışma şartları talep ederek Madrid sokaklarında yürümüştü.

GREVLER YAYILACAK, ACİL SERVİSLER ZORDA

Madrid’deki grevlerinin benzer gerekçelerle Katalunya, Valencia, Extremadura, Endülüs, Navarra ve Aragon gibi diğer bölgelere de yayılması bekleniyor. Öte yandan, grevlerin ve solunum yollarına bağlı hastalıkların artması nedeniyle İspanya’nın birçok hastanesinde acil servis ve ilk müdahale birimlerinde aşırı yoğunluk yaşanıyor. Bazı hastanelerde hastaların servise yatmak için üç veya dört gün koridorlarda beklediği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version