Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

IŞİD üyesinin Avusturalya’ya iade edilen eşine şartlı tahliye

IŞİD üyesinin Avusturalya'ya iade edilen eşine şartlı tahliye


– Suriye’deki El Roj mülteci kampından ülkesi Avusturalya’ya ekim ayında iade edilen Mariam Raad adlı kadın, Suriye’nin IŞİD kontrolünde bulunan bölgelerinde bulunduğu gerekçesiyle yargılandığı davada kefaletle serbest bırakıldı. 31 yaşındaki kadın, Avusturalya federal yasalarına aykırı şekilde IŞİD kontrolündeki bölgelerde bulunduğu için 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

EŞİNİN IŞİD İÇİN SAVAŞIRKEN ÖLDÜĞÜ DÜŞÜNÜLÜYOR

Mariam Raad’ın 2014’te kendisinden bir yıl önce IŞİD’e katılan eşi Muhammed Zahab’ın yanına Suriye’ye gittiği ve kocasının örgütün üyesi olduğunun farkında olduğu tespit edilmişti. Sydney’de matematik öğretmenliği yaparken Suriye’ye giden Muhammed Zahab’ın 2018’de Suriye’de öldüğü düşünülüyor. IŞİD’in yenilgisinden sonra Suriye’nin kuzeyindeki bir göçmen kampında yaşayan Raad, dört kadın ve 13 çocukla birlikte ekim ayında Avusturalya’ya iade edilmişti. Mariam Raad’ın bir sonraki duruşması 15 Mart’ta görülecek.

ATEŞLİ SİLAH TAŞIMAMASI VE PROPAGANDA YAPMAMASI ŞARTIYLA…

Wagga kentinde tutuklu bulanan Raad’ın telekonferansla katıldığı duruşmada hakim, Raad’ı pasaportuna el konulması, cezaevinde örgütle bağlantılı hiç kimseyle görüşmemesi, terör örgütüne ait doküman ve yayınların propagandasını yapmaması ve ateşli silah taşımaması şartıyla serbest bıraktı.

Sanığın avukatı Mustafa Khier, “Mahkeme, Mariam’ın kendini ve ailesini topluma yeniden entegre etmek için harcadığı yoğun çabayı gösteren delilleri dikkate aldı” dedi. Khier, “Müvekkilinin her zaman devletin koyduğu kurallara uymak için çaba sarf ettiğini ve şartlı tahliye hükümlerine de uymayı taahhüt ettiğini” öne sürdü.

IŞİD ÜYELERİNİN EŞLERİ GÜVENLİK TEHDİDİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Raad’ın iadesi ülkede IŞİD üyelerinin eşlerinin güvenlik tehdidi oluşturduğuna yönelik tartışmaların da alevlenmesine neden oldu. Eski polis bakanı David Elliott, “Raad’ın bir güvenlik tehdidi olduğunu” dile getirerek, serbest bırakılmasına karşı çıktı. Elliot, “Geçen yıl mayıs ayında Başbakanlık görevine gelen Anthony Albanese döneminde, ‘IŞİD gelinlerinin’ ‘sihirli bir şekilde’ güvenlik tehdidi olmaktan çıktığını” öne sürdü. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version