Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran’da üç kişiye daha idam cezası verildi

İran'da üç kişiye daha idam cezası verildi


Geçen eylül ayında 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Amini’nin “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındığı sırada ölümün ardından başlayan hükümet karşıtı eylemlerin sürdüğü İran’da eylemlere katılan kişilere idam cezaları ve ağır hapis cezaları verilmeye devam ediyor.

Kasım ayında İsfahan kentindeki Mahsa Amini eylemleri sırasında üç güvenlik mensubunun ölümüyle ilgili olarak İran yargısı üç eylemciye idam cezası diğer iki eylemciye de hapis cezası verdi.

İran Yargı Erki’ne bağlı haber ajansı Mizan’ın aktardığına göre Salih Mirhaşimi, Mecid Kazımi Şeyh Şabani ve Said Yakubi Kurdsefli adlı eylemciler “Allah’a karşı savaş (Muharabe) suçundan idama mahkum edildi ancak sanıkların temyiz hakları bulunuyor.

İRANLI FUTBOLCU AZADANİ 16 YIL HAPİS CEZASI ALDI

Dünyaca ünlü şarkıcı Shakira’nın da serbest kalması için kampanya yaptığı Amir Nasır Azadani adlı İranlı futbolcu aynı davada üç ayrı suçtan 16 yıl hapis cezasına çarptırılırken Suheyl Cihangiri adlı eylemciye iki yıl hapis cezası verildi. Cabir Mirhaşimi adlı eylemcinin ise davada beraat ettiği açıklandı. Yüksek Mahkeme bu cezalara da temyiz yolunun açık olduğunu duyurdu.

İranlı futbolcu Amir Nasr-Azadani 16 yıl hapse mahkum edildi.​​​​​

İran’da üç ayı aşkındır süren eylemlerde son rakamlarla birlikte en az 17 kişi idam cezasına çarptırıldı.

İran eylemlerle bağlantılı olarak dört kişiyi idam etmişti. Cumartesi günü Muahmmed Karami (Keremi) ve Seyyid Muhammed Hüseyni kasım ayında Kerec’te bir Besic üyesinin ölümüne yol açmak suçlamalarıyla asılarak idam edilmişti. Muhsin Şikari ve Mecidrıza Rehnevard adlı İranlılar ise güvenlik güçlerine yönelik ayrı ayrı saldırılardan hüküm giydikten sonra aralık ayında idam edilmişti.

CEZAEVİ ÖNÜNDE EYLEM

Diğer yandan İranlılar Tahran yakınlarındaki Kerec kentinde bulunan cezaevi önünde daha önce idam cezasına çarptırılan 22 yaşındaki Muhammed Gubadlu ve 19 yaşındaki Muhammed Burucani’nin infaz öncesi hücre hapsine alındığı yönündeki haberlerin ardından eylem yaptı.

Gohardeşt Cezaevi önünde toplanan yüzlerce kişi “Diktatöre ölüm” sloganı attı. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version