Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran, İngiltere’nin Tahran Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı

İran, İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırdı


İran, “İngiltere adına casusluk” suçundan idam edilen İran-İngiltere vatandaşı eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Rıza Ekberi’yle ilgili İngiltere’den gelen “müdahaleci açıklamalar üzerine” bu ülkenin Tahran Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İngiltere’nin İran’ın ulusal güvenliği de dahil olmak üzere alışılmadık müdahalelerine yanıt olarak” bu ülkenin Tahran Büyükelçisi Simon Shercliff’in bakanlığa çağrıldığı belirtildi.

İRAN ÇİFTE VATANDAŞLIĞI KABUL ETMİYOR

İran’ın, idam edilen eski yetkiliyle İngiliz istihbaratının ilişkilerine dair “kesin kanıtlara” sahip olduğuna işaret edilen açıklamada, İngiltere hükümetinin, “İran’ın ulusal güvenliğini hedef alan alışılmadık iletişimler kurmasının hesabını vermesi gerektiği” söylendi. Açıklamada, İran’ın kendi kanunlarına göre çifte vatandaşlığı kabul etmediği ve İngiltere’nin idam edilen eski Savunma Bakan Yardımcısı Ekberi’yle ilgili “müdahalelerinin ve yıkıcı açıklamalarının temelsiz olduğu” ifade edildi.

Bakanlığa çağrılan Shercliff’ten, İran’ın konuyla ilgili itirazını ülkesine iletmesi istendiği ve İngiliz Büyükelçisi’nin de Tahran’ın tutumunu Londra’ya yansıtacağını bildirdiği aktarıldı.

FRANSA İRANLI MASLAHATGÜZARI BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

Fransa da İran’ın Paris Büyükelçiliği Maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığına çağırarak Ekberi’nin idam edilmesini kınamıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly ise Ekberi’nin cezasının infaz edilmesini kınamıştı. Cleverly, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “İran, bir İngiliz vatandaşını idam etti. Bu barbarca hareket, mümkün olan en güçlü şekilde kınanmayı hak ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

Mizan Haber Ajansı, 11 Ocak’ta Eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi döneminde Savunma Bakan Yardımcısı olarak görev yapan İran-İngiltere çifte vatandaşı Ali Rıza Ekberi’nin bir süre önce İngiltere lehine casusluk yapmaktan tutuklanarak cezaevine konulduğunu duyurmuştu. (AA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version