Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İran, Batı ülkelerinin yeni yaptırımlarına karşılık vereceğini duyurdu

İran, Batı ülkelerinin yeni yaptırımlarına karşılık vereceğini duyurdu


İran’da geçen eylül ayında 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin “ahlak polisince” gözaltına alındığı sırada ölmesinin ardından başlayan eylemlerin kan dökülerek bastırılması, eylemcilerin idam edilmesi ve diğer insan hakları ihlalleri nedeniyle Batı ülkelerinin dün İran’a yönelik yeni yaptırımlarına Tahran yönetimi yanıt vereceğini duyurdu. AB, İngiltere ve ABD dün İran’da özellikle Devrim Muhafızları yetkililerini hedef alarak onlarca kişi ve kuruluşa yaptırım uygulama kararı almıştı.

‘İRAN’IN GERÇEKLERİNİ ANLAMA KONUSUNDA ZİHİNSEL YETERSİZLİK’

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, AB ve İngiltere’nin Tahran’a yönelik son yaptırımlarına ilişkin açıklama yaptı. AB ve İngiltere’nin yaptırımlarını kınadıklarını belirten Kenani, “Avrupa Birliği ve İngiliz rejiminin bu eylemi, İran gerçeklerini tam olarak anlama konusundaki zihinsel yetersizliklerinin yanı sıra İran’ın otoritesine ilişkin kafa karışıklıklarının bir işaretidir.” dedi. Kenani, “İran, bu tür başarısız politikalara karşılık verme hakkını saklı tutmakta ve yakında Avrupa Birliği ve İngiltere’deki insan hakları ihlalcilerine ve terör destekçilerine karşı yeni bir yaptırım listesini duyuracak” ifadelerini kullandı.

AB 30’DAN FAZLA İRANLI KİŞİ VE KURULUŞA YAPTIRIM KARARI ALMIŞTI

AB ülkelerinin dışişleri bakanları dün Brüksel’deki toplantıda İran’da Amini’nin ölümü sonrası başlayan gösterilere yönelik müdahalelerdeki rolleri nedeniyle İranlı 18 kişi ve 19 kuruluşa yaptırım uygulama kararı almıştı. Yaptırımlar İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun (IRGC) ülke genelindeki birimlerini ve bu bölgelerdeki üst düzey IRGC yetkililerini hedef aldı. Yaptırım listesinde ayrıca İran Gençlik ve Spor Bakan Hamid Sajjadi, Kürdistan bölgesi Valisi, Senendec Valisi, eski Sistan- Belucistan Valisi, PRESS TV CEO’su, İranlı bazı milletvekilleri de bulunuyor.

Yaptırım listesine alınanlar AB’ye seyahat edemiyor ve AB içinde bulunan mal varlıklarını donduruluyor. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell dün yaptığı açıklamada herhangi bir AB ülkesinden yargı kararı çıkmadan İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun AB’nin “terör örgütleri” listesine alamayacaklarını duyurmuştu.

İNGİLTERE VE ABD DE SON YAPTIRIMLARINI DUYURDU

İngiltere de “gösterilerin bastırılmasındaki insan hakları ihlalleri” ve casuslukla suçlanan İran-İngiltere çifte vatandaşı Ali Rıza Ekberi’nin idam edilmesi nedeniyle bazı İranlı yetkilileri ve kuruluşları yaptırım listesine aldığını duyurmuştu.Yaptırımlar kapsamında mal varlığı dondurulan ve seyahat yasağı getirilenler arasında İran Başsavcısı Yardımcısı Ahmed Fazelyan, Kara Kuvvetleri Başkomutanı Kiyumars Heidari, İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı Hüseyin Nejat, Besic Direniş Güçleri ve Besic Komutan Yardımcısı Salar Abnuş da yer almıştı. Besic milisleriyle bağlantılı Besic Kooperatif Vakfı ve İran Kolluk Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Kasım Rızai de İngiltere’nin yaptırım listesine dahil edilmişti.

ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı ise İngiltere ve Avrupa Birliği ile eş zamanlı olarak ABD’nin, İran’daki insan hakları ihlalleriyle ilişkisi olduğu belirlenen 10 üst düzey İranlı yetkiliye ve 1 kuruluşa yaptırım uyguladığını duyurdu. ABD, bunun 2022’de İran’daki protestoların başlamasından bu yana, barışçıl göstericilere yönelik baskılardan sorumlu yetkilileri hedef alan dokuzuncu yaptırım paketi olduğunu belirtti. ABD Hazine Bakanlığı’nın Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından yapılan açıklamada, yaptırım uygulanan kurumun İran Devrim Muhafızları Kolordusu (IRGC) Kooperatif Vakfı olduğunu belirtilerek, IRGC Kooperatif Vakfı’nın beş yönetim kurulu üyesi de dahil olmak üzere, İstihbarat ve Güvenlik Bakan Yardımcısı’na ve İran’daki dört üst düzey Devrim Muhafızları komutanına yaptırım uygulandığı aktarıldı.

ABD Hazine Bakanlığı, yaptırım uygulanan İranlı yetkililer arasında, İstihbarat ve Güvenlik Bakan Yardımcısı Naser Rashedi, IRGC Komutanı Hossein Tanavar, Kirmanşah’taki Batı Bölgesi Karargahı Devrim Muhafızları Komutanı Mohammad Nazar Azimi, IRGC Batı Bölgesi Komutan Yardımcısı Kourosh Asiabani, İsfahan eyaletindeki Devrim Muhafızları Komutanı Mojtaba Fada isimlerinin yer aldığını açıkladı.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI ORDUSU NEDİR?

1979’daki İslam Devrimi sonrası kurulan Devrim Muhafızları Ordusu, İran’ın İslami rejimine yönelik ülkedeki tehditlerle mücadele eden ve ülke dışında gücünü yansıtan devlete bağlı askeri, siyasi ve ekonomik bir güç. ABD 2019’da Devrim Muhafızları’nı Hizbullah gibi silahlı örgütlere desteği nedeniyle “terör örgüleri” listesine almıştı. Devrim Muhafızları’nın yaklaşık 125 bin hava, kara ve hava kuvvetleri personeli bulunduğu sanılıyor. Devrim Muhafızları ayrıca hükümet karşıtı eylemleri bastıran gönüllü milis gücü Besic’i de kontrol ediyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version