Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İngiltere’de ‘tarihi başarısızlık’: Yörüngeye gönderilen uydular kayboldu

İngiltere'de 'tarihi başarısızlık': Yörüngeye gönderilen uydular kayboldu


İngiltere topraklarından ilk kez yapılan yörüngeye uydu gönderme denemesi başarısızlıkla sonlandı. Son görev, Batı Avrupa’dan yörüngeye ilk kez uydular gönderileceği için İngiltere ve Avrupa için “tarihi bir ilk” olarak müjdelenmişti.

İngiltere’nin Ticaret Bakanı Grant Shapps yaptığı açıklamada, ilk görevin başarısız olmasına rağmen İngiltere’nin küçük uyduların fırlatılmasında lider hedef olma umutlarının bozulmadığını söyledi. Virgin Orbit roketinin yörüngeye ulaşmasını engelleyen teknik bir anormallik yaşanması sonucu dokuz adet uydu fırlatma planının sona ermesinden sonra açıklama yapan Shapps, bunu başka bir girişimin izleyeceğini söyledi. Sky News’a konuşan bakan Shapps “Uzay zor. Bu teknolojiyle ilgili harika olan şey, kimsenin zarar görmemesi, pilotların uçakla geri gelmesi. İşe yaramadı. Hiç şüphesiz kendilerini toplayacaklar, silkelenecekler ve tekrar gidecekler” dedi.

Virgin Orbit’in CEO’su Dan Hart ise yaptığı açıklamada düzeltici önlemler alacaklarını ve tam bir soruşturma tamamlanır tamamlanmaz yörüngeye uydu yerleştirme görevine dönmeyi umdukları söyledi.

UYDULARIN KAYBOLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR

Ülkenin güneybatısındaki Cornwall’daki Newquay havalimanındaki “yatay fırlatma denemesi”, Virgin Orbit’e ait Boeing 747 tipi uçağın, uyduları taşıyan roketi belli bir irtifaya çıkarması üzerinden planlanmıştı. Önce roketin Atlas Okyanusu üzerinde uçaktan ayrıldığı ve başarı ile yörüngeye ilerlediği duyuruldu. Ancak 28 dakika sonrasında şirket, roketin bir sorun yaşadığını açıkladı. Açıklamada roketin uyduları bırakamadığı belirtilirken dokuz uydunun kaybolduğu düşünülüyor. İngiltere Uzay Ajansı Fırlatma Direktörü Matt Archer, sorunun roketin üst kısmında kaynaklandığını söyledi. Archer, ikinci aşamada devreye girmesi gereken motorun teknik sorun yaşadığını ve roketin yörüngeye ulaşamadığını aktardı.

İngiltere Ticaret Bakanı Grant Shapps ise hem Newquay Havalimanı’ndan hem de Britanya topraklarındaki diğer olası uzay üsleri konusunda umutlu olduğunu ifade etti. Shapps “İskoçya ve Galler’deki bir çift de dahil olmak üzere Birleşik Krallık’ta altı yer daha var” dedi. Newquay Havalimanı’ndaki fırlatma işlemini iki binden fazla kişi izlemeye gitmişti.

Son yaşananlar kısmen İngiliz milyarder Richard Branson’a ait olan Virgin Orbit için 2020’deki ilk lansmanından bu yana ikinci başarısızlık olarak kayda geçti. Şirketin tümü ABD’deki üssünden olmak üzere şu ana kadar dört başarılı görevi oldu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version