– İngiltere ve Galler’de ambulans çalışanlarının da aralarında oluğu 20 bin sağlık çalışanı ücret artışı ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle bir günlük greve gitti. Ulusal Sağlık sistemi (NHS) yetkilileri bugünkü grevin etkisinin, kapsamı nedeniyle, Noel öncesindeki grevden daha ağır olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
SENDİKALAR ENFLASYONUN ÜZERİNDE ZAM İSTİYOR
Son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarının ölçüldüğü ülkede sendikalar, enflasyon oranının üzerinde artış talep ediyor. Sektördeki düşük ücretler sebebiyle sürekli personel kaybı yaşandığının altını çizen sendikacılar, dün Sağlık Bakanı Steve Barclay ile yapılan görüşmeden de sonuç çıkmaması üzerine hemşirelerin 18 ve 19 Ocak’ta greve gideceğini duyurdu.
Grevler sırasında kamu hizmetlerinin aksadığını öne süren hükümet ise dün, greve çıkan sendikalara ‘asgari hizmet zorunluluğu’ getirecek bir yasa tasarısını Parlamento’nun alt kanadı Avam Kamarası’na sundu. Sendikalar, grevler sırasında acil hizmetlerin aksamadığını belirterek, ‘asgari hizmet zorunluluğuna’ uymayanların işten çıkarılmasına yol açabilecek yasayı antidemokratik olduğu gerekçesiyle eleştiriyor.
‘ZORUNLU ASGARİ HİZMET’ TARTIŞMALARIN FİTİLİNİ ATEŞLEDİ
Unison Sendikası Genel Sekreteri Christina McAnea, son grevde sağlık görevlilerinin acil durumlara müdahale etme konusunda tereddüt göstermediğini söyledi. McAnea, “Sağlıkta zorunlu asgari personel seviyesi belirlenmesi konusunda yıllardır dile getirdiğimiz taleplere rağmen hükümetin bunu grev sırasında yapıyor olması ironik” dedi.
Genel Sekreter, “Yılın diğer günlerinde ambulans görevlileri hastanelerin acil servisleri önünde saatlerce hasta teslimi için bekliyor, hastane personeli bir an bile nefes almadan çalışıyor. Ama hükümet o günlerde asgari personel sayısı ile ilgilenmiyor” diye konuştu.
RISHI SUNAK ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI OLDUĞUNU KABUL ETTİ
Öte yandan, özel sağlık sigortası bulunup bulunmadığı sorularını geçen hafta yanıtsız bırakan Muhafazakar Başbakan Rishi Sunak, bugün parlamentoda İşçi Partisi milletvekili Cat Smith’in soruyu yinelemesinin ardından özel sağlık sigortası olduğunu kabul etti. Sunak, “NHS’e kayıtlı olduğunu ancak daha önce özel sağlık sigortasından faydalandığını” belirtti. Bugünkü grev hakkında da konuşan Sunak, “Acil servis hizmetlerini arayan insanların ihtiyaç duydukları tedaviyi alabileceklerinden emin olmadıklarını” iddia etti. Muhafazakar Başbakan bu durumu “ürkütücü bulduğunu” söyledi.
Parlamentoya sunulan yeni yasa tasarısı nedeniyle eleştirilerin odağında olan Rishi Sunak hükümeti, tasarının diğer modern Avrupa ülkelerindeki mevcut yasalara benzer olduğunu savunduğu için sendikalar tarafından ‘grevleri kırmakla’ suçlanıyor. (DIŞ HABERLER)
İngiltere’de grev kırma hamlesi: Asgari hizmet zorunluluğunu öngören tasarı parlamentoda
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***