Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İkinci el konutlar ‘Yeni Evim’e dahil edilirse ev fiyatları patlar; yapmayın!

İkinci el konutlar ‘Yeni Evim’e dahil edilirse ev fiyatları patlar; yapmayın!


YUSUF DERELİ | HABER YORUM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirli vatandaşlar için hazırlanan ‘Yeni Evim’ kampanyasına ikinci el konutları da dahil etmek için çalışma yaptıklarını söyledi. Önceki gün açıklanan ‘Yeni Evim’ kampanyası sadece sıfır konutları kapsıyordu.

Bakan Murat Kurum’un ‘müjde’ gibi duyurduğu bu açıklama özellikle kiracılar ve hali hazırda birikmiş biraz parası olup faize bulaşmadan ev almak isteyenler için ‘felaket’ anlamına geliyor. Zira bugüne kadar yapılan bütün konut kampanyalarında fiyatlar bir anda yüzde 20-30 civarında arttı.

Rejim, kampanyaya ikinci el konutları da dahil ettiği anda ev fiyatların en az yüzde 20 civarında artması bekleniyor. Ev fiyatlarının artması dolayısıyla kiraların da yükselmesi anlamına geliyor. Bugün İstanbul’da 2+1 dairelerin kirası 5 bin liradan başlıyor, konumuna göre 10 bin liraya kadar çıkıyor.

ASLA DERS ALMIYORLAR!

İktidar geçmişteki hatalarından asla ders almıyor; bilerek ve isteyerek aynı hataları tekrar tekrar yapıyor…

2020 yılının hemen başında yaşanan salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de ciddi anlamda daralma yaşandı. İlk şokun ardından kamu bankaları ‘normalleşme’ sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için dört yeni kredi paketini Haziran ayının başında hayata geçirdi; konut kredisi, taşıt kredisi, sosyal hayatı destek ve tatil destek kredisi.

Paketlerin içinde en dikkat çekeni konut kredisinde yapılan yeni düzenleme oldu. Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank’tan yapılan ortak açıklamaya göre binde 99 olan kredi faiz oranı yeni binalar için binde 64’e ikinci el konutlarda ise binde 74’e çekildi.

Söz konusu dönemde bankalar tarafından yapılan ortak açıklamada, bu ‘tarihi’ imkandan daha geniş kesimlerin istifade edebilmesi için müşteri başına verilebilecek kredi miktarı sınırlandırıldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin TL’ye kadar kredi kullandırılabilecekti.

Kredi faizlerinin düşmesiyle ev almak için umutlanan vatandaşlar, ev fiyatlarının bir kaç gün içinde yüzde 20’ye yakın artmasıyla şok oldu. 2020 yılının Mart-Nisan ayında İstanbul’da 380-400 bin TL aralığında olan 90 M2’lik 2+1 evlerin fiyatı, kredi paketi açıklandıktan 1-2 gün sonra 500 bin liraya çıktı. Aynı şekilde 600-630 bin TL aralığında satılan 3+1 daireler, haziran sonunda 750 bin TL’ye kadar fırladı.

YİNE AYNI YANLIŞI YAPACAKLAR, OLAN VATANDAŞA OLACAK

İktidarın attığı her adım, konut fiyatlarını daha da artırdı. Bugün aynı 2+1 evler 2 milyon TL civarında seyrediyor; 3+1 dairelerin fiyatı ise 3,5 milyona dayandı!

Rejim yine aynı yanlışı yapmaya hazırlanıyor. ‘Yeni Evim’ kampanyasına ikinci el konutların dahil edilmesi konut fiyatlarının bir anda patlama yapmasına neden olacak. Bugün 2 milyon liraya satılan evler muhtemelen rejimin atacağı adımla birlikte 2,3 milyonu görecek. Kiralar da 6-7 bin liradan, 8-10 bin liraya çıkacak.

Olan yine gariban vatandaşa olacak…

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version