Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hrant Dink bugün vurulduğu yerde anılacak

Hrant Dink bugün vurulduğu yerde anılacak


Artı Gerçek – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 16’ıncı yılında anılıyor.

Dink için, bugün 15.00’te vurulduğu yerde, Agos Gazetesi’nin eski çalışma ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde anma düzenlenecek.

19 Ocak 2007’de, Hrant Dink, tetikçi Ogün Samast tarafından Şişli Halaskargazi Caddesi’nde bulunan gazete binası Sebat Apartmanı’nın önünde öldürüldü. Yüzbinlerin katıldığı cenaze töreninin ardından, bu bina ve çalışma ofisi, toplumsal bellekte ve kamusal vicdanda özel bir yer edindi. 2007’den beri her yıl 19 Ocak’ta binlerce kişi, Hrant Dink’i anmak ve adalet talebini dile getirmek üzere Sebat Apartmanı’nın önünde buluşuyor.

Birçok siyasi isim ve hak savunucuları anmaya katılacaklarını sosyal medya hesaplarından duyurdu.

HRANT DİNK DAVASINDA KİM NE CEZA ALDI?

14 yıl süren Hrant Dink cinayeti davasında 37 kişinin beraat etti. Mahkeme heyeti; Yasin Hayal’i, “Silahlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” suçundan 7,5 yıl, Ogün Samast’ı “Silahlı örgüt üyesi olmak” suçundan 2,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Zeynel Abidin Yavuz, “Hrant Dink’in Yasin Hayal’in azmettirmesi sonucu Ogün Samast tarafından öldürülmesine yardım” suçundan 12,5 yıl “Silahlı örgüt üyesi olmak” suçundan 1,5 yıl olmak üzere toplam 14 yıl 22 gün hapis cezasına mahkum edildi.

Tuncay Uzundal, “Hrant Dink’in Yasin Hayal’in azmettirmesi sonucu Ogün Samast tarafından öldürülmesine yardım” suçundan 15 yıl “Silahlı örgüt üyesi olmak” suçundan ise 1 yıl 10 ay 15 gün olmak üzere toplam 16 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.

“Büyük abi” denilen Erhan Tuncel, Trabzon’daki McDonld’s’a bombalı saldırı olayında tasarlayarak bomba kullanmak suretiyle altı kişiye yönelik, “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan 78 yıl, Hrant Dink’in Yasin Hayal’in azmettirmesi sonucu Ogün Samast tarafından öldürülmesine yardım suçundan 18 yıl, “Mala zarar verme” ve “Silahlı örgüt üyesi olmak suçlarından 3,5 yıl olmak üzere toplam 99,5 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklandı.

Tetikçi Ogün Samast, “Tasarlayarak öldürmek” suçundan daha önce 22 yıl hapis cezasına, Yasin Hayal ise azmettirme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu cezalar, Yargıtayca onanmıştı.

Kamu personellerin yargılanmasında ise Eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ağırlaştırılmış müebbet hapis aldı. Gazeteci Ercan Gün’e ise 10 yıl hapis cezası verildi.

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, dönemin Trabzon Emniyeti İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun hiçbir ceza almadı.

Çıkan karar kamuoyunu tatmin etmedi. Kararın ‘eksik ve hatalı’ olduğuna dikkat çeken Dink Ailesi avukatları, “Hrant Dink cinayetini tam olarak açığa çıkarmayan, cinayette sorumluluğu olan birçok kişini beraatı ile sonuçlanan ve sorumlular hakkında hüküm kurmayan bu karar da bozulacaktır” dedi. (HABER MERKEZİ)


Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version