Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP’nin Hazine yardımı hesapları bloke edildi; AYM’de oy dengeleri ‘kritik’

HDP’nin Hazine yardımı hesapları bloke edildi; AYM’de oy dengeleri ‘kritik’


Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP’nin Hazine yardımı hesaplarına geçici olarak blokaj konulmasına karar verdi. Kapatma davasında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın görüşünü açıklaması için belirlenen 10 Ocak öncesinde verilen karar, 7’ye karşı 8 üyenin oyuyla alındı. AYM’deki bu oy dengeleri, kapatma davası öncesinde kritik önem taşıyor. Çünkü temel talep olan HDP’nin kapatılması yönündeki kararın çıkabilmesi için, üçte iki oy çokluğu, yani 15 üyeden 10’unun oyu gerekiyor. AYM üyelerinin, seçimler öncesinde alması beklenen karar, seçimlerin kaderini de belirleyecek.

Geçici olarak bloke edildi

Anayasa Mahkemesi, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın partinin Hazine yardımlarının bulunduğu banka hesaplarına bloke konulması talebini görüştü. Yüksek Mahkeme, Başsavcılığın talebini tedbiren kabul ederek HDP hesaplarına geçici olarak bloke konulmasına karar verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebiyle ilgili gerekçelerini de HDP’ye gönderme kararı alan AYM; HDP’ye buna ilişkin cevabını sunması için de bir ay süre verdi. HDP’nin yanıtını sunmasının ardından AYM heyeti bloke kararını bir kez daha ele alarak değerlendirecek. Yüksek Mahkeme, tedbiri kaldırabileceği gibi devamına da hükmedebilecek.

Başsavcı açıklaması öncesinde “bloke” kararı

Öte yandan AYM kararının 7’ye karşı 8 oyla alındığı öğrenildi. AYM’deki bu oy dengeleri kapatma davası öncesinde kritik önem taşıyor. Ceza davası prosedürü gibi işleyen süreçte, iddianamenin kabulü ve HDP’nin savunmasının alınmasının ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak günü belirlenmişti. Başsavcı Şahin’in 10 Ocak’ta yapacağı açıklaması sonrasında HDP yetkilileri de sözlü savunmalarını yapacak. Bütün bu sürecin ardından raportör, davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayarak esas hakkındaki raporunu hazırlayacak ve AYM Başkanı kapatma isteminin görüşmesi için bir toplantı tarihi belirleyecek.

Kapatma kararı için 10 üyenin oyu gerekiyor

Yaklaşan seçimler öncesi yapılması beklenen bu toplantıda, AYM’deki üye dağılımı ve oy dengeleri seçimlerin de kaderini belirleyecek. Hesaplara tedbiren blokaj konulması kararı 7’ye karşı 8 oyla alınırken, kapatma kararı alınabilmesi için AYM heyetinin üçte iki çoğunluğunun oyu gerekiyor. Bu da 15 kişilik heyetin 10 üyesinin HDP’nin kapatılması yönünde oy kullanması anlamına geliyor. AYM, kapatma kararı dışında, HDP’nin Hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da karar verebilecek.

Öte yandan Yargıtay Başsavcısı’nın, HDP’ye yapılan Hazine yardımının “parti faaliyetleri dışında terör örgütünün amaçları doğrultusunda kullanıldığı” iddiasıyla talepte bulunması üzerine alınan blokaj kararının, mevzuat gereği yılın ilk 10 gününde yapılması gereken yardımlar öncesinde alınması dikkat çekti.

KAYNAK: T24

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version