Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HDP Gençlik Meclisi üyelerinin yargılandığı dava ertelendi

HDP Gençlik Meclisi üyelerinin yargılandığı dava ertelendi


Artı Gerçek- HDP Gençlik Meclisi üyelerinin yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

Duruşmaya yargılanan pek çok isim ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlar da katıldı. Kimlik tespiti ardından söz alan Av. Emrah Baran, usule ilişkin itirazlarda bulundu. Ceza Muhakemesi Kanunun (CMK) 135’inci maddesine işaret eden Baran, bu kapsamında iletişimin dinlenmesi ve kayda alınmasına dair alınan kararın istihbari bilgi üzerinden alındığını ancak bu durumun hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. Baran, bu uygulamanın ancak kuvvetli şüphe sebebiyle alınabileceğine işaret ederek, “Herhangi bir kuvvetli şüphe olmadan tedbire başvurulmuştur. Dosyadan çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

HDP ÇALIŞMALARI SUÇ OLARAK LANSE EDİLDİ

Mahkeme, Baran’ın talebine dair iddia makamına söz verdi. İddia makamı, herhangi bir gerekçe sunmadan talebin reddini talep etti. Yargılanan Ahmet Beyazıt, atılı suçu kabul etmediğini belirterek, “Ben HDP üyesiyim. HDP bünyesinde yürüttüğüm çalışmalar suç olarak gösterilmiştir. Bunlar hukuk dışı faaliyetler değildir” dedi.

Kürtçe savunma veren HDP PM üyesi Livan Orman de, atılı suçu kabul etmediğini ifade etti. Ayrıca atılı suçun dayanağının ve temelinin olmadığını da sözlerine ekleyen Orman, “Dosyada yer alan hususlar suç teşkil etmemektedir” diyerek, beraat kararının verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

ADLİ KONTROLÜN KALDIRILMASI İSTENDİ

Yargılanan Roj Merdin Bor’un Avukatı Ferdi Yamar, HDP’nin kriminalize edilmeye çalışıldığına vurgu yaptı. Parti çalışmalarının suç olarak lanse edildiğini ayrıca pankart ve bildiri dağıtımının da suç olarak yer aldığının altını çizen Yamar, bu hususların “örgüte üye olmak” iddiası yönünden dayanak olarak gösterildiğini ancak bu hususların suç olmadığını belirterek, beraat talebinde bulundu. Söz verilen iddia makamı, HDP’liler hakkında süren adli kontrol uygulamasının kaldırılmasını ve eksik hususların giderilmesini istedi.

MAHKEME EMNİYETTEN GERİ BİLDİRİM İSTEDİ: HANGİ ÖRGÜTE ÜYELER?

Ara kararını oluşturan mahkeme, HDP’lilerin “örgüte üye” oldukları yönünde evrak düzenleyen emniyete yazı yazılmasına ve söz konusu isimlerin hangi örgüte üye olduklarına dair geri bildirim yapılmasına karar verdi. Mahkeme, beyanları alınmayan Savaş Göktürk’ün gelecek celse beyanlarının alınmasına ve devam eden adli kontrol uygulamalarının kaldırılmasına karar verdi. Mahkeme, duruşmayı 25 Nisan’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Gençlik Meclisi üyeleri ile ilçe yöneticilerinin evlerine 29 Temmuz’da polis tarafından baskın yapıldı. Evlerin kapılarının kırıldığı operasyonda, HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Livan Orman ve Ahmet Beyazıt’ın yanı sıra 10 kişi gözaltına alındı. Dört günlük gözaltıdan sonra adliye sevk edilen 12 kişiden Orman, Beyazıt’ın aralarında bulunduğu beş kişi tutuklanırken, yedi kişi de adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 12 kişi hakkında 13 Ağustos’ta “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla iddianame hazırlandı.

ŞENYAYAŞAR’A DESTEK ‘SUÇU’

143 sayfalık iddianamede, Gençlik Meclisi’nin yaptığı basın açıklamaları ve duyuruları suç olarak gösterildi. Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar’ın kent Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti’ne 1 Haziran 2021’de destek vermek üzere ziyaret eden meclis üyelerinin yaptığı sanal medya paylaşımı da suç olarak lanse edildi.

İddianame 7 Eylül’de İstanbul 25’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Mahkeme aynı gün tensip ile tutuklu bulunan beş kişi hakkında tahliye kararı verdi. (MA)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version