Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Halkın yapılaşmaya değil açık alana ihtiyacı var’


İZMİR – Yıkılan Buca Cezaevi arazisinin konut ve ticaret alanı olarak belirlenmesine tepki gösteren Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu, “İzmir’in ve Buca’nın yeni bir yapılaşmaya, yeni ticaret alanına ihtiyacı yoktur” diyerek, açtıkları davaya müdahil olma çağırısında bulundu. 

 

Buca Cezaevi Alanı Koordinasyonu, yıkılan Buca Cezaevi arazisinin yeşil alan olması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Cezaevi arazisinde yapılan açıklamada, “Buca Cezaevi arazisi betona teslim olmasın, Buca nefes alsın” pankartı taşındı. “Havama, suyuma, toprağıma dokunma”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Çetelere değil halka hizmet” sloganları atılan açıklamaya, kentte bulunan siyasi parti, kurum, emek ve meslek örgütü temsilcilerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz ile yüzlerce kişi katıldı. 

 

Açıklamayı koordinasyon adına TMMOB İzmir İl Koordinasyonu Kurulu Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir okudu. 

 

‘TİCARET ALANINA İHTİYAÇ YOK’

 

Alanın yeşil kalması için dava açıldığını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dilekçeler verildiğini belirten Akdemir, 80 bin metrekarelik alanın konut ve ticaret alanı olarak projelendirildiğini söyledi. Akdemir, “İlçedeki yapı yoğunluğu ve bunun getirdiği nüfus yoğunluğu ile birlikte düşünüldüğünde bu alanın ne olması gerektiği ile ilgili tasarrufun ne olacağı aslında çok net ortadadır. İzmir’in, Buca’nın yeni bir yapılaşmaya, yeni ticaret alanına ihtiyacı yoktur” diye belirtti. 

 

AFET TOPLANMA ALANI

 

Kentte deprem riskinin güncelliğini koruduğunu ve afet toplanma alanına ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Akdemir, şöyle dedi: “Bu noktada, mevcut durumda afet toplanma alanları açısından kısıtlı bir kentsel açık alan varlığı sunan ilçe için Buca Cezaevi alanının açık kamusal alana dönüştürülmesinin, kişi başına düşen afet toplanma alanı miktarını artıracağı çok net bir gerçektir. Halk sağlığı, çevre sağlığı ve kent sağlığının korunması ve iyileştirilmesi için alana yönelik gerçekleştirilecek olan düzenlemenin, yapılaşmadan ziyade tüm canlıların ortaklaşa kullandığı kentsel bir açık alan yönünde olması asıl meselemiz olmalıdır.” 

 

DAVAYA KATILIM ÇAĞRISI

 

Halkın ortak yararına açıkça aykırı olan işlemin biran önce iptal edilmesini isteyen Akdemir, “Olası bir afet anında kentlilerin güvenli bir şekilde sığınacağı bir toplanma alanına, beton binaların gölgesinde değil ağaçların gölgesinde nefes alacak rekreasyon alanına, insan hakları açısından kabul edilemez olaylara sahne olmuş Buca Cezaevi alanının geçmişiyle ilişki kurularak halkın ortak ihtiyacını karşılayacak yeni bir Kültürpark Alanı’na dönüşmesi için İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2022/2696 Esasına kayden açtığımız davaya en kısa sürede müdahil olmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

 

Açıklamanın ardından alanı gezen grup, bölgeye temsili zeytin ağaçları dikti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version