Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Haiti’de polisler Başbakan Henry’nin özel konutuna saldırdı

Haiti'de polisler Başbakan Henry'nin özel konutuna saldırdı


Karayip ülkesi Haiti’de çetelerce son bir ayda öldürülen en az 14 polis nedeniyle isyan eden polisler ve onlara destek olan bazı siviller Başbakan Ariel Heny’nin özel konutuna saldırdı. Bazıları konuta girmeyi başarırken, bölge basınında çıkan habere göre, Arjantin’den dönen Henry, polislerin şiddetli protestosu nedeniyle bir süre Port-au-Prince havalimanında mahsur kaldı. Polisler hükümeti duruma karşı kayıtsız kalmakla suçluyor

Yoğun güvenlik önlemleri eşliğinde havalimanından özel konutuna götürülen Henry, burada da polislerin taşlı ve molotof kokteylli saldırısına uğradı. Başken Port-au-Prince’de silah seslerinin duyulduğu ve halkın evlerine kapanmak zorunda kaldığı bilgisi paylaşıldı. Eylemcilerin sokaklara barikat kurduğu, lastik yaktığı, güvenlik kameralarını kırıp çevredeki araçlara zarar verdiği açıklandı.

Haiti’de Ukusal Polis Sendikası verilerine göre çeşitli çetelerin karakollara silahlı saldırıları sonucu son bir ayda 14 polis hayatını kaybetmişti.Son olarak çarşamba günü bir çatışmada yedi polis birden öldürülmüştü. Henry’nin iktidara gelmesinden bu yana ise en az 78 polisin şiddet olaylarında öldürüldüğü belirtiliyor. Henry hükümeti geçen yıl düzeni sağlamak için uluslararası topluma yardım çağrısı yapmış, çok uluslu bir güvenlik gücünün ülkeye gelmesini istemişti.

500’DEN FAZLA KİŞİ ÖLDÜ

Ülkede silahlı grupların çatışması nedeniyle 2022’nin nisan ayından bu yana 500’den fazla kişi yaşamını yitirirken 3 bini aşkın kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. Haiti’deki toplumsal huzursuzluk; 2021’de Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı, yine aynı yıl ağustosta meydana gelen ve 2 bin 200’den fazla kişinin ölümüne ve on binlerce evin yıkılmasına yol açan 7,2 büyüklüğündeki deprem, enflasyon, kolera vakaları, insan kaçırma ve şiddetin artmasıyla son bir yılda önemli ölçüde derinleşti. Enflasyonun son yılların en yüksek seviyesine ulaştığı ülkede, nüfusun yüzde 40’ı gıda yardımlarına bağımlıyken kronik hale gelen çete çatışmaları da yüzlerce kişinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açmıştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version