– Güney Keşmir’in Anantnag bölgesinde bulunan Tethan adlı köye 75 yıl sonra ilk kez elektrik verildi. Bugüne kadar enerji ihtiyaçları için odun yakmak gibi geleneksel yöntemler kullanan bölge halkı, aydınlatma için gaz lambası ve mum ışığından faydalanıyordu. 200 nüfuslu köy, Hindistan Federal Hükümeti’nin Başbakanlık Kalkınma Paketi adı verilen planı kapsamında elektriğe kavuştu. Köylüler, müjdeli haberi dans ederek kutladı.
For the First time Since Independence, Electricity reaches remote Tethan Top GurjarBasti, Anantnag, South Kashmir, J&K under special PM initiative.
Villagers celebrated this moment ???????? pic.twitter.com/Xe4Smx9w9u
— Prashant GY (@prashantgy9) January 9, 2023
Köy sakinlerinden Fazıluddin Han problemlerinin çözüldüğünü belirterek, “Bugün ilk kez elektriği gördük. Çocuklarımız artık ışık altında ders çalışacak ve Mutlu olacaklar” dedi.
75 YILDIR ÇÖZÜLEMEYEN SORUN: KEŞMİR
Güney Asya bölgesinde yer alan Keşmir’in, Pakistan, Hindistan ve Çin ile sınırı bulunuyor. Toplam 222 bin 200 kilometrekare alana sahip bölge, Hindistan alt kıtasının 1947’de bölünmesinden bu yana Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığa konu oluyor.
Keşmir sorunu, İngiliz sömürgesinden kurtulan Hint Yarımadası’nda Pakistan ve Hindistan’ın iki ayrı ülke olarak Ağustos 1947’de bağımsızlıklarını ilan etmesiyle başladı. İngiltere 1947’de Hindistan’dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir’i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.
Nüfusunun yüzde 90’ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947’de Pakistan’a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar vermişti. Pakistan ve Hindistan’ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947’de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999’da savaş çıkmıştı.
Savaşın ardından, bölgenin Srinagar kenti başta olmak üzere güney kısmı Hindistan’ın Cemmu ve Keşmir eyaleti olmuş kuzey kısmı ise Pakistan’ın kontrolü altına girmişti. Bölgenin Aksai Çin adı verilen kısmını ise Çin Halk Cumhuriyeti kontrol altında tutmakta. (DIŞ HABERLER)
Rusya’dan Çin’e, ABD’den Hindistan’a uzanan karmaşık denklem
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***