Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gültekin Uysal’dan adaylık açıklaması: İkinci Ekmeleddin vakasının yaşanmasını kimse beklemesin

Gültekin Uysal’dan adaylık açıklaması: İkinci Ekmeleddin vakasının yaşanmasını kimse beklemesin


Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Uysal, Altılı Masa’nın Cumhurbaşkanı adayını resmi seçim takvimi açıklanmasıyla belirleyeceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun adaylığına olumlu düşünen Uysal, “Kazanacak aday olduğunu düşünüyorum. Adaylık için ana muhalefet lideri olması hüviyetiyle bundan daha tabii, doğal ne olabilir ki. Geçmişte olduğu gibi ikinci Ekmeleddin vakasının yaşanmasını kimse beklemesin” dedi.

HDP’nin seçimde aday çıkarmasını değerlendiren Uysal, “Kimsenin oyu kimsenin cebinde değil. Türkiye’nin koca bir demokrasi sorunu var. HDP seçmeni de o noktada sağ duyuyla hareket edecektir” ifadelerini kullandı.

‘CUMHURBAŞKANI SEÇİLECEK KİŞİNİN YETKİLERİ VAR’

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in sorularını yanıtlayan Uysal, Davutoğlu’nun liderlerin imza hakkı bulunmasına ilişkin sözlerini şöyle değerlendirdi:

“Tartışmanın böyle bir zeminde olmasını olumlu bulmam. Sanki partiler bir araya gelmişler de makam mevki paylaşıyorlarmış gibi. Siyasette elbette sorumluluklar alırsınız. Siyasi iklimin çerçevesinde de bakınca cumhurbaşkanlığı rekabeti çok yüksek oktanlı. Ortak akıl derken, karşıda on parmağında on kara sürmek için fırsat kollayan birtakım hatırlatmalar yaparak, sanki adayın elini kolunu bağlayacak bir sistem kurulacak gibi bir propagandaya imkan verecek söylemleri doğru bulmam.

Cumhurbaşkanı seçilecek kişinin yetkileri var. Karar verilirken, karar alma süreçleri var. Hem bürokratik hem de siyasi kadroları olacak. Bugünkü şartlarda arkasına aldığı siyasi partilerle istişare etmek fikir, anlayış birlikteliği oluşturmak çok önemli. Usul açısından henüz altılı masanın kamuoyuna açıklamadığı bir çerçeveyi ve propaganda stratejisi açısından bunları bu zeminde konuşuluyor olmasını, niyetimizden öte zihinleri bulandırmaya vesile olacak bir fırsat verir endişesindeyim.

‘TÜRKİYE ‘NİN CAN YAKICI MESELELERİ VAR’

Devleti yönetecek bir kadro ile milletin önüne çıkmanın önemli olduğunu söyleyen Uysal, şunları belirtti:

“O noktada aday ve adayla birlikte topyekün devleti yönetecek bir kadro, paket programla milletin önüne çıkmak önemli. Türkiye ‘nin can yakıcı meseleleri var. Bugün seçim ekonomisi uygulanıyor ve halının altına süpürülen bütçeyi, MB’nin rezervlerini, verileri TÜİK eliyle makyajlıyorsunuz ama saç kesilip önüne döküldüğünde gerçeklerle karşı karşıya kalacağız. İlkelerin yansıdığı ama somut planın olduğu, belirli zamanlarda ne hedefleniyor gibi nokta atışı birçok işin de açıklandığı bir çerçeve ortaya koyacağız.”

‘RESMİ İLANA KADAR BİLE HATIRI SAYILIR BİR ZAMAN VAR’

Cumhurbaşkanı adayı için isim açıklamayacaklarını söyleyen Uysal, “Siyasetin bir tabi zamanlaması var. Tayyip Bey bugünden kendince seçim takvimini ilan etti ama resmi ilana kadar bile hatırı sayılır bir zaman var” vurgusu yaptı.

Uysal, “Türkiye seçim psikolojisine Sayın Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile öngörülenden erken girdi. Bence artık adaylık da dahil olmak üzere bu karar alma süreçleri daha erkene alınmalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

‘ADAYLAR İÇİNDE KILIÇDAROĞLU EN KUVVETLİ OLANLARDANDIR’

Kılıçdaroğlu’nu kazanacak aday olarak gördüğünü belirten Uysal şunlara dikkat çekti:

“Altılı masa ortak bir iradeyle, aday, kadro, program ile enerjimizi sahaya yansıttığımızda Türkiye’nin geldiği nokta, bu iktidarın uyguladığı ve adına keyfi rejim dediğimiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine desteğin minimumlara düştüğü bir süreçteyiz. Bu süreçte işsizlik çift haneli duruma gelmiş, enflasyon gerçeğiyle vatandaşımız yüz yüze. Toplumsal muhalefete düşen ve ona liderlik yapması gereken bizlere düşen, maksimum düzeyde bu itirazı sandığa taşımak. Elbette ana muhalefet lideri olması hüviyetiyle bundan daha tabii, doğal ne olabilir ki. Doğru olan, bu süreci bir siyasi akılla, birikimle yönetecek icracı iddiası olan bir isim. Geçmişte olduğu gibi yani ikinci Ekmeleddin vakasının yaşanmasını kimse beklemesin. Muhalefetin çok alternatifi olduğunu da düşünüyorum ama bu adaylar içinde Kılıçdaroğlu en kuvvetli olanlardandır. “

‘TARİHİ BİR EŞİKTEYİZ, BÜYÜK BİR SORUMLULUĞUMUZ VAR’

İYİ Parti’nin Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için koşul öne sürdüğü iddiasına dair ise Uysal, “Siyaset son tahlilde bir güç denklemidir ama bu tür birliktelikler aritmetik toplamdan ibaret de değildir” diyerek şunları söyledi:

“Bir kimyanın oluşmasıdır. O dengeler, o reel güç denklemi süreç içinde mutlaka korunmalıdır. Ben hiçbir liderin kendisini merkeze alarak değerlendirme yaptığı kanaatinde değilim. Tarihi bir eşikteyiz, büyük bir sorumluluğumuz var. Ya Türkiye tarihi yürüyüşüne kaldığı yerden devam edecek ya da bugün izin verildiği kadar hakka hukuka razı olacağımız keyfi rejim sürecek. Hepimiz o sorumluluk duygusuyla hareket ediyoruz”.

‘HDP SEÇMENİ DE O NOKTADA SAĞ DUYUYLA HAREKET EDECEKTİR’

HDP’nin aday çıkarmasını değerlendiren Uysal, “Kimsenin oyu kimsenin cebinde değil. Türkiye’nin koca bir demokrasi sorunu var. HDP seçmeni de o noktada sağ duyuyla hareket edecektir. Kim ne yaparsa yapsın önümüzdeki süreçte muhalefetin temel yürütücüsü altılı masa ile ortaya çıkmış iradedir” diye konuştu.

‘MECLİSTE NE YAPILACAĞINA İLİŞKİN KARŞILIKLI GÖRÜŞECEĞİZ’

Başörtüsü komisyonuna dair ise Uysal Şunları belirtti:

“İktidarın gollük pas olarak değerlendirdiği bir unsur. Fiilen böyle bir yasak yok. Vatandaşımızın böyle bir gündemi yok. Ama Erdoğan’ın söyleyecek sözü bittiği, bir vaadi kalmadığı, milletin önüne hukukta, demokraside, kalkınmada, eğitimde bir ufuk koyamadığı için kavgayı sosyakültürel alana çekmeye çalışıyor. Teklifte yanlış yorumlara da imkan verecek unsurlar var. Mecliste ne yapılacağına ilişkin karşılıklı görüşeceğiz.(Kaynak)

Kaynak:

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version