Mühdan SAĞLAM
ANKARA – Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Parti kurmayları bugün yazılı, internet ve görsel basının Ankara temsilcileriyle kahvaltıda bir araya geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uysal, Altılı Masa’nın dünkü toplantısında konuşulanların detaylarını da paylaştı.
İktidarın yakın dönemde üzerinde çalıştığı ve önümüzdeki hafta TBMM’ye gelmesi beklenen başörtüsü ve aileye dönük düzenlemeye ilişkin nasıl bir yol izleneceği sorusuna Uysal şöyle yanıt verdi:
“Aldığımız duyumlara göre Erdoğan seçimden önce bana bir referandum bulun diye kurmaylarına baskı yapıyordu. Nihayetinde en çok beslendikleri din ve inanç havuzunu kullanarak başörtüsü teklifini hazırladılar. Biz Altılı Masa olarak, mecliste temsili bulunan üyeler olarak, yeni bir anayasa taslağı hazırlayacak ve herkesin imzasına açacağız.”
TASLAKTA YALNIZCA BAŞÖRÜTÜSÜ OLACAK
Başörtüsü konusundaki anayasa değişikliği taslağı konusunda hükümet, Anayasa’nın 24’üncü maddesine “Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz.” fıkrasını eklemişti. Aile kurumunu düzenleyen 41’inci maddeye de “Evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” eklemesini yapmıştı. Uysal, Altı Masa’nın başörtüsü konusunda hazırlayacağı yeni taslak metinde ilişkin dün yaptığı görüşmede yalnızca 24’üncü maddenin olduğunu ve aile konusunun ele alınmadığını ifade etti.
PARTİLER CUMHURBAŞKANI ADAYI İÇİN GÖRÜŞMELERE BAŞLIYOR
Dünkü toplantıdan adaylıkla ilgili net bir karar çıkmadı. Cumhurbaşkanlığı adaylık konusunun dün gerçekleşen toplantıda masaya geldiğini ifade eden Uysal, bu konuda siyasi partiler arasında istişarelin başlayacağını, ikili ve üçlü görüşmeler olabileceğini ifade etti. Partilerin anketler ve kendi ölçüm mekanizmaları üzerinden adaylık konusunda çalışma yürüteceğini ve görüşmelerin kendi aralarında diyalog halinde olacaklarını sözlerine ekledi.
‘CUMHURBAŞKANI ADAYI PARTİ GENEL BAŞKANLARINDAN BİRİ OLMALI’
Cumhurbaşkanı adayı konusunda azami menfaatin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Uysal, parti genel başkanlarının ortak kanaatiyle cumhurbaşkanı adayının belirleneceğini söyledi. Uysal, Demokrat Parti olarak seçime girecek adayın partilerin genel başkanları arasından seçilmesi gerektiğini savunduklarını sözlerine ekledi.
‘ADAY SEÇİM TAKVİMİ BELLİ OLANA KADAR AÇIKLANMAYACAK’
Altılı Masa’nın cumhurbaşkanı adayının 30 Ocak’ta yapılacak tanıtım toplantısında ilan edilip edilemeyeceğine yönelik soruya da, adaylık çalışmalarına her partinin başladığını, bu konuda istişare sürecinin olacağını hatırlatarak, seçim takvimi belli olmadan aday ismini açıklayacaklarını ifade etti.
‘KILIÇDAROĞLU ADAYLIĞINI DAYATMIYOR’
Genel başkanları içerisinden bir ismin cumhurbaşkanlığı adaylığı için daha uygun olduğunu ifade eden Uysal’a bu noktada sık sık CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adının geçmesi hatırlatılarak “Kılıçdaroğlu bu bağlamda adaylığını dayatıyor mu?” sorusu soruldu. Uysal, genel başkanlar arasında bir ismin daha uygun olduğu fikriyle beraber, Kılıçdaroğlu’nun masaya adaylığını dayatmadığını zaten partilerin ortak aday konusunda hem fikir olduğunu ancak bir ismin geçmediğini vurguladı.
İSTANBUL BELEDİYESİ’NE KAYYIM ATANABİLİR
Uysal, İmamoğlu kararının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dönük terör soruşturması konusunda, yargının iktidarın bir aracı haline geldiğini belirtti ve İBB’ye kayyım atanabileceğini ifade etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun daha önce İBB’ye kayyım atamak gibi bir planları olmadığına dönük sözleri hatırlatıldığında Uysal, iktidarın daha önce söyledikleriyle çelişen kararlar aldığına dikkat çekti. “2019’daki İstanbul Seçimlerinin tekrarlanması bu konuda bir örnektir. Bize öyle geliyor ki nihai hedef İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’ne kayyım atamaktır” dedi.
ANAYASAL ÇOĞUNLU ELDE ETMEK İÇİN ORTAK KOMİSYON KURULACAK
Hükümetin 2018 seçimleri sonrasında yaptığı düzenlemeler uyarınca TBMM’de anayasal değişiklik için yüzde 51 çoğunluğun elde edilmesinin hayati hale geldiğini ifade eden Uysal, bu çerçevede Altılı Masa’nın hazırladığı ortak hükümet programı, güçlendirilmiş parlamenter sistem gibi anayasal değişikliği gerektiren uygulamalar için mutlak bir çoğunluk hedeflediğini söyledi. Uysal, ortak bir komisyon tarafından genel başkanların kararlarına baz teşkil etmek üzere TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına ve nihai kararı vermek üzere genel başkanlara sunulmasına karar verildi, diyerek alınan kararı özetledi.
Altılı Masa’nın onuncu toplantısı sonlandı: 30 Ocak’ta ortak program açıklanacak
Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***