Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fırıncıların maliyeti katlandı, İstanbul’da ekmeğe zammın eli kulağında!

İstanbul’da ekmeğe zam hazırlığı; 7,5 TL’ye çıkabilir


AKP Türkiye’sinde et, süt, yumurta ve kuru bakliyat gibi temel ürünler lüks gıda haline geldi. Çok değil, iki yıl kadar önce marketlerde 20 lira civarında satılan 5 kilogramlık unların fiyatı ortalama 60 liraya yükseldi.

İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmek fiyatlarının artırılması yönünde esnafın talepte bulunduğunu söyledi. Şubat ayı içerisinde bu konuda ortak bir noktada buluşmak için görüşmeler yapılacağını aktardı. Sektörün geçen yıl maliyet artışları dolayısıyla sıkıntı yaşadığını kaydeden Çetin, elektrik, su, doğalgaz, akaryakıt ve işçilik gibi üretim maliyetini etkileyen zamların ekmek fiyatına tam olarak yansımadığını ifade etti.

5 TL’YE SATILAN EKMEĞİN MALİYETİ 4,80 TL

Erdoğan Çetin, İstanbul’da 200 gram ekmeğin 5 liradan satıldığını, söz konusu ağırlıktaki ekmeğin maliyetinin tüm giderler dahil 4,5 ile 4,80 lira arasında olduğunu kaydetti. Kentte günde yaklaşık 20 milyon ekmek üretildiğine dikkati çekti, esnafın yarısının maliyetleri karşılayamadığını, birçok fırında ayakta kalabilmek için alternatif ürünler satıldığını ifade etti. Çetin, “Üyelerimizin, şu anda ekmek fiyatlarının maliyetleri karşılamadığı yönünde talebi var ama henüz fiyat talebi yapmadık.” diye konuştu.

OCAK AYINDA ZAM OLMAYACAK AMA ŞUBAT’TA OTURUP KONUŞACAĞIZ

Şu anda gözlem yaptıklarını, bununla alakalı ilerleyen günlerde bir çalışmada bulunacaklarını belirten Erdoğan Çetin, “Net bir tarih vermem çok doğru olmaz. Çünkü bu ayın resmi tarifesi çıktı. Onun için ‘şu gün, şu zaman’ desem çok doğru olmaz. Fiyat artışının ocak içerisinde olmayacağı kesin. Şubat ayı içerisinde oturacağız, bakacağız. Bizim de tabii ki giderlerimiz var. İnşallah ortak bir noktada buluşacağız. Hem esnafımızı hem vatandaşımızı mutlu eden bir kararı ortaya çıkartırız.” ifadesini kullandı.

Erdoğan Çetin, zammın ne kadar olacağı konusunda bir açıklama yapmadı ancak en az 1,5 TL’lik bir artış yapılması sürpriz olmayacak. Önümüzdeki ay İstanbul’da ekmek fiyatı 6,5-7 lira civarında açıklanabilir.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version