Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fed yetkilisi: Faiz bir süre daha yüksek kalmalı

Fed yetkilisi: Faiz bir süre daha yüksek kalmalı


ABD’de dün açıklanan tarım dışı istihdam, beklentileri aşarak Aralık 2022’de 223 bin kişi artarken, işsizlik oranı da yüzde 3,6’dan 3,5’e indi. Aralık ayında istihdam artışının en yüksek olduğu sektörler, inşaat, eğlence ve konaklama ile sağlık hizmetleri oldu. Tarım dışı istihdam rakamlarına ilişkin kasım ayı verisinde ise revizyona gidildi. Buna göre, kasımda tarım dışı istihdamdaki artış 263 binden 256 bine revize edildi.

BOSTIC: ENFLASYON ÇOK YÜKSEK

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, CNBC’ye verdiği mülakatta aralık ayı istihdam verisinin görüşünü değiştirmediğini ve faiz artışlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ifade eden Bostic yüzde 2’lik hedefe ulaşmak için 1 Şubat’taki Fed toplantısında 25 veya 50 baz puanlık artışından yana olduğunu belirtti. Bostic faizlerin yüzde 5-5,25 aralığına yükselebileceğini öngördü.

Faizlerin bir süre yüksek seviyelerde kalması gerektiğini vurgulayan Bostic Fed’in erken bir zafer ilan etmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

‘RESESYON BEKLEMİYORUM’

Bir resesyon beklemediğini belirten Bostic “eğer olursa da bu hafif ve kısa soluklu olacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook ise bir toplantıda yaptığı konuşmada, enflasyonu yüzde 2’lik hedefe indirmeye kararlı olduklarını belirtti. Cook, enflasyonist baskıların azaldığına dair çeşitli işaretler olsa da hâlâ çok yüksek olduğunu ifade etti.

Fed geçen yıl 4 kez 75’er baz puanlık faiz artışlarının ardından aralıkta 50 baz puan faiz artırmıştı. Enflasyon ve istihdam verilerine bağlı olarak faiz hakkında karar veriliyor. (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version