Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eylemlerin sürdüğü İran’da Emniyet Genel Müdürü değişti

Eylemlerin sürdüğü İran'da Emniyet Genel Müdürü değişti


22 yaşındaki Mahsa Amini adlı Kürt kadının “ahlak polisi” tarafından gözaltına alındığı sırada ölmesinin ardından neredeyse tüm kentlerinde hükümet karşıtı protesto eylemlerinin sürdüğü İran’da polis gücünün başındaki isim değiştirildi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, yayınladığı bir kararname ile yeni Emniyet Genel Müdürü olarak Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan’ı atadı. Kararnameye göre Radan, Hüseyin Aştari’nin yerini alacak. Geçen perşembe günü İran basını Aştari’nin Hamaney’in emriyle görevden alındığını duyurmuştu.

Radan’ın atandığını duyuran açıklamada Hamaney, Aştari’nin sekiz yıllık hizmetinden duyduğu “minnettarlığı ve memnuniyeti” dile getirdi.

Atılan bu adım, İranlı Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından gözaltına alındığı sırada ölümü üzerine eylül ortasında ülke çapında patlak veren protestolarla İran siyasi liderliğinin yaklaşık dört aydır büyük baskı altında olduğu bir dönemde geldi.

YENİ EMNİYET MÜDÜRÜ ABD VE AB’NİN YAPTIRIMINA UĞRAMIŞTI

1963 doğumlu Radan askeri kariyerine İran Devrim Muhafızları’ndan başladı ve 2008’den 2014’e kadar emniyet müdür yardımcısıydı. Ardından polisin Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin başına geçmişti.

Yeni Emniyet Genel Müdürü Radan, İran’ın 2009’daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerini izleyen protestolarla bağlantılı olarak “insan hakları ihlalleri” nedeniyle 2010’da ABD ve daha sonra Avrupa Birliği tarafından yaptırıma tabi tutulmuştu.

İnsan hakları aktivistleri, İranlı yetkililer tarafından protestoların şiddetle bastırılması sırasında 500’den fazla kişinin öldürüldüğünü ve 18 binden fazla kişinin ise gözaltına alındığını duyuruyor. İran yönetimi ise ayaklanma olarak nitelediği eylemlecilerin ölümleriyle ilgili güncel açıklamalar yapmıyor. Ülkede eylemlerle bağlantılı dört kişi idam edildi, çok sayıda kişi de idam listesinde. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version