Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erkan Baş: Vekil pazarlığı diğer ittifaklarda olabilir, bizim gündemimizde yok

Erkan Baş: Vekil pazarlığı diğer ittifaklarda olabilir, bizim gündemimizde yok


Osman ÇAKLI


İstanbul – Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ilk mitingi Kartal’da yapıldı. HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ve Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, ittifak içerisindeki milletvekilliği tartışmalarından, üçüncü bir seçeneğin ne kadar güçlü olduğuna dair ’e değerlendirmede bulundu.

‘EMEK VE ÖZGÜRLÜK TÜRKİYE’NİN TEMSİLİDİR’

HDP Milletvekili Kemal Bülbül, Türkiye’deki halkların iki seçeneğe mecbur olmadığını ve üçüncü bir seçenek olduğunu anlatarak, “alandaki tablonun zaten bunu gösterdiğini” belirtti. “Meydandaki resmin de neyin ne olduğunu gösterdiğini” söyleyen Bülbül, alanın Türkiye resmi olduğunu kaydetti.

Bülbül, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın isminde “emeğin” işçileri, yoksulları, işsizleri, esnafı temsil ettiğini, “özgürlüğün” ise etnik kimliklerin, düşünceyi ifadenin, kadının, gencin ve Kürt halkının özgürlüğü anlamına geldiğini belirtti. “Emek ve Özgürlük İttifakı derken Türkiye’yi ifade ettiklerini” belirten Bülbül şöyle devam etti:

“Cumhur ve Millet kavramı, geleneksel devletin siyaset yapamamasının tökezleme halidir. Bunlar artık demode kavramlardır. Bunlar toplumu ve siyaseti ifade etmiyor. Geleneksel tekçi siyaset yapan zihniyeti temsil ediyor. Biz üçüncü yol var derken bir siyasal farklılık anlamında söylüyoruz. Cumhur İttifakı’nın ırkçılığının ve tekçiliğinin sağ devlet, Millet İttifakı’nın tekçiliğinin sol devlet olduğunu söylüyoruz. Biz devletten azade sivil siyaset yapıyoruz. Bu siyaseti de kadınlarla, cinsiyet özgürlüğü, doğa savunucuları gibi çeşitli çevrelerle yaparak eşit yurttaşlığı somutluyoruz. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında birinci yılında yaşadığımız acıları, katliamları, inkarı, siyaset yapma hakkına gelen engellenmesini yaşamak istemiyoruz. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın ortaya koyduğu sosyal ve kültürel ifade ve üçüncü yol budur.”

‘İTTİFAKA MÜDAHALE ETMEYE HEVESLİ OLANLAR BAŞARILI OLAMAYACAK’

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise “milletvekili pazarlığına” ilişkin spekülasyonlar olduğunu söyleyerek, “Milletvekilliği pazarlıkları Cumhur ve Millet ittifakı için geçerli olabilir. Ancak bizim perspektifimizde, gündemimizde hiç böyle şeyler yok” dedi.

Baş, “Bir tane gündemimiz var. Sesi bastırılmak istenen milyonların sesini hayatın her alanına nasıl taşırız. Dışarıdan ittifaka müdahale edip karıştırmaya çalışan hevesli çok insan var. Fakat bunların hiçbiri başarılı olmayacak. Biz ittifakla halkın bu düzene müdahale edebilecek bir zemin olabileceğini söylemiştik. Bugün bir miting yapıyoruz. İnsanların geleceklerine dair söz söylemesi önemli. Önümüzdeki günlerde mitingler artarak devam edecek. İttifakımız sözünü söyleyemeyen insanların kendini ifade ettiği bir yer olacak” diye konuştu.

‘OYLARIMIZ ANAHTAR DEĞİL ÖZNEDİR’

Seçime giden süreçte Kürt oylarının çantada keklik görülmemesi gerektiğinin altını çizen Bülbül, kimi siyasi yorumcuların Kürt oyları için yaptığı ‘anahtar’ tanımının yanlış olduğunu, kendilerini siyasetin odağı ve öznesi olarak tanımladıklarını ifade etti. Bülbül, “Baktığınızda AKP de, CHP de kilittir. Fakat yaptığımız siyasetle geneli etkileyip dönüştürmek, diğer muhalefet partilerinin göz ucuyla ya da direkt izlemesine de tabi olmak anahtarlığı aşan bir nokta. Biz ikinci yüzyılın nasıl olacağını belirleyecek iradeye sahibiz” diye konuştu.

İTTİFAK, 24 OCAK’TA ADAYLIKLA İLGİLİ ANKARA’DA TOPLANACAK

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Türkiye’nin karanlıktan kurtulması gerektiğini, yoksulluğun ve derin mutlak bir fakirleşmenin içerisinde olduğunu” belirtti. Akdeniz, halkın ve emekçilerin demokratik tepkisini meydanlarda göstereceklerini ekleyerek şöyle konuştu:

“İlk mitingimizi bugün yapıyoruz. Mitingler devam edecek fakat klasik mitinglerin ötesinde olacak. Biz alandaki sesi ne kadar güçlendirirsek sonuca o kadar iyi gideriz ve tek adam, sömürü düzeninden böyle kurtuluruz. Parti ve ittifak olarak defalarca açıklama yaptık. Bu düzeni geçersiz hale getirecek, başkanlık makamını ortadan kaldırıp yetkilerine son verecek bir seçim neticesi istiyoruz. O yüzden bütün toplumsal muhalif kesimleri, başta emekçiler olmak üzere toplumsal mutabakat etrafında biraya gelmesi gerekiyor. Fakat düzen muhalefetinden bu minvalde adım göremiyoruz.”

İttifakın aday belirleme sürecine ilişkin bilgi veren Akdeniz, HDP’nin adaylık çıkışıyla ilgili de konuştu. Akdeniz, HDP’nin adaylığa ilişkin yaklaşımının en doğal hakkı olduğunu söyledi:

“Tabii bir aday listesi ve milletvekilliği listelerine yönelik çalışma yapacak. Asla bu konuda eleştirimiz söz konusu değil. 5 Ocak’ta bir toplantı yapmıştık, Emek Partisi bir toplantı yapmamıştı. Dolayısıyla partilerin çalışmaları yapması doğal fakat çalışmaların masaya gelmesi ve ittifak halinde açıklama yapması daha doğru. Açıklamaların ötesinde ittifakının ne dediği önemli olacak. 24 Ocak günü Ankara’da başkanlar toplantısıyla önemli mesafe alarak bir açıklama yapacağız.”

Kaynak:

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version