Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan: Duruma göre Esad’la bir araya geleceğim

Erdoğan: Duruma göre Esad'la bir araya geleceğim


Artı Gerçek – Ankara-Şam hattında, Türkiye’nin seçim sürecine girdiği bir dönemde başlatılan temaslar konusunda iktidardan mesajlar gelmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la görüşebileceğini açıkça söyledi.

Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda konuşan Erdoğan, bu sabah Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le telefonda görüştüğünü söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

“Rusya Ukrayna savaşını ele aldık. Bunun yanında bölgede neler yapabileceğimizi konuştuk. Suriye’deki gelişmeler, Rusya Türkiye Suriye olarak savunma bakanlarımızın bir araya gelişleriyle bir süreç başlattık. Dışişleri Bakanlarımızı üçlü olarak bir araya getireceğiz. Daha sonra da görüşmelere göre liderler olarak bir araya geleceğiz. Derdimiz bölgedeki sükuneti sağlamak, bölgede barışı egemen kılmak.”

PUTİN’DEN TEL RIFAT VE MENBİC’DE ‘SOMUT ADIM’ İSTEDİ

Erdoğan’ın Putinle görüşmesinde ise “YPG’nin sınır bölgelerinden, özellikle de Tel Rıfat ve Menbic’den temizlenmesi için artık somut adım atılmasını” istediği belirtildi. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan, “Suriye konusunda somut netice almak için rejimin yapıcı olması ve siyasi süreçte birtakım adımları hayata geçirmesinin gerekli olduğunu” söyledi.

YPG KONTROLÜNDEKİ TEL RIFAT 2016’DAN BERİ ANKARA’NIN HEDEFİNDE

Afrin-Cerablus hattında stratejik bir noktada bulunan Tel Rıfat, 2016’dan beri YPG’nin kontrolünde. Bölge, Kilis’teki Öncüpınar sınır kapısına yaklaşık 25 kilometre mesafede, stratejik bir bağlantı noktasında bulunuyor. Tel Rıfat, Suriye’deki iç savaşın başından beri birçok kez el değiştirmişti. 2018’de ise Afrin’in TSK kontrolüne geçmesiyle, buradan ayrılan YPG birliklerinin çekilme noktası haline geldi.

2018’DE RUSYA ENGELLEDİ

YPG ve çok sayıda sivil Afrin’den Tel Rıfat’a çekilirken, Rusya da hava sahasını savaş uçaklarına kapatarak TSK’nin buraya ilerlemesini engelledi. Mart 2018’de bölgeye hem Rus askerleri, hem de Suriye Cumhuriyet Muhafızları konuşlanmış, TSK ile bir tampon oluşturulmuştu.

İRANLI GRUPLAR DA VAR

Öte yandan, Şii beldeleri Nubbul ve Zehra’nın korunması için Tel Rıfat çevresinde İranlı silahlı grupların da devriye gezdiği belirtiliyor. İran’ın Türkiye’nin genel olarak Suriye’deki harekâtlarına karşı çıktığı biliniyor.

NE OLMUŞTU?

Ankara-Şam hattında 11 yıl sonraki ilk resmi temas, Türkiye’nin yeni kara harekâtından söz ettiği, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la normalleşme mesajları verdiği ve Türkiye’de seçim sürecine girilen bir dönemde gerçekleşmişti. Moskova’da Rusya’nın arabuluculuğunda yapılan görüşmenin ardından üçlü format kapsamındaki temasların süreceği vurgulanmıştı. Son olarak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “ikinci görüşmenin, ocak ayının ikinci yarısında yapılacağını” söylemişti.

ÜÇLÜ MEKANİZMA ÖNERİSİNİ ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Türkiye bugüne dek Suriye’ye üç kara harekâtı düzenledi. İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı sonrasında iktidar kanadı dördüncü bir harekâta dair açıklamalarını tırmandırırken, böyle bir adıma hem ABD hem Rusya’dan itiraz gelmişti. Aynı süreçte Erdoğan, Şam yönetimiyle olası temaslara yeşil ışık yakmıştı. “Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz” diyen Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Moskova’nın arabuluculuğunda üçlü bir mekanizma teklifinde bulunduğunu açıklamıştı.

Erdoğan, savunma ve dışişleri bakanlarını biraraya gelmesi sonrası bir liderler buluşması yapılabileceğini de söylemişti. Esad ise bu açıklamalara yanıtında “Ankara ile görüşmelerin şu anda sadece istihbarat niteliğinde olduğunu” belirtip, “Suriye Türkiye’den laf değil, icraat bekliyor” demişti. (DIŞ HABERLER)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version