Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Endonezya’daki madende çatışma: Biri Çinli iki işçi öldü

Endonezya'daki madende çatışma: Biri Çinli iki işçi öldü


– Endonezya’da Çinli bir firmaya ait Gunbuster Nickel Industry (GN) adlı bir nikel izabe tesisinde daha iyi çalışma koşulları için eylem yapan işçiler ve şirketin güvenliği arasında hafta sonu çıkan çatışmalarda biri Çinli iki işçi öldü. Tesisin bulunduğu Orta Sulawesi’nin polis sözcüsü Didik Supranoto, eylemler sırasında şirket araçlarının ateşe verildiğini ve 100’e yakın yatakhane odasının hasar gördüğünü söyledi.

TESİSTE 11 BİN İŞÇİ ÇALIŞIYOR

Endonezya Emniyet Müdürü Listyo Sigit Prabowo olayla ilgili yaptığı açıklamada, 71 kişinin gözaltına alındığını ve olayların kontrol altına alınması için bölgeye 500’den fazla polisin konuşlandırıldığını duyurdu. Listyo, “Tesiste yaklaşık 11 bin işçinin çalıştığını ve bunlardan 1300’ünün yabancı kökenli olduğunu” belirtti.

İŞÇİLER GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN ALINMASINI İSTİYOR

Eylem yapan işçilerin sözcüsü ve eski bir GNI çalışanı olan Minggu Bulu, “Geçen yıl tesiste bir motosikletin ağır makinelere çarpması ve izabe tesisinde patlama da dahil olmak üzere ölümle sonuçlanan olaylar yaşandığını” söyledi. Tesiste iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığını belirten Minggu, “Şirketten yasalara uymasını talep ettiklerini” belirtti.

GNI’nin Başkan Yardımcısı Septian Hario Seto ise yaptığı açıklamada, polisle “derinlemesine ve kapsamlı bir soruşturma” yürütüldüğünü söyledi. Septian, madencilik faaliyetlerinden sorumlu bakan Luhut Pandjaitan’ın gelecek hafta GNI yönetimi ile görüşeceğini söyledi. Ayrıca hükümetin görevlendirdiği bir heyetin yarın bölgeye ziyarette bulunması bekleniyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN PİLLERİNDE KULLANILAN NİKELE TALEP ARTTI

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin de konuyla ilgili bir açıklama yaparak, “Endonezya’daki Çin Büyükelçiliği’nin olay hakkında Endonezyalı yetkililerle temas halinde olduğunu” söyledi. Wang, “Çin, Endonezya tarafıyla yakın teması sürdürerek olaya yasal zeminde bir çözüm bulmak için çalışmayı sürdüreceğini” belirtti.

Elektrikli araçların dünya genelinde kullanımının yaygınlaşmasıyla, bu araçların pillerinde kullanılan nikele olan talep de arttı. Genişleyen ve kâr oranları artan sektörde, ağır koşullar altında çalışan işçiler, özellikle Sulawesi bölgesinde zaman zaman şiddetli protestolar düzenleyerek çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor. (DIŞ HABERLER)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version