Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emekliler: İnsanca yaşamak istiyoruz


İZMİR – Hayat pahalılığı ve enflasyon nedeniyle maaşlarının her gün eridiğini belirten emekliler, ikitdara “Sahte, yüzdelik maaş zamlarınızı, alın başınıza çalın. Emekliler olarak, insanca yaşamak istiyoruz” diyerek seslendi.

Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Konak Şubesi, Türkiye’de yaşanan ekonomik krize ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “İnsanca yaşamak istiyoruz. Haklar yasadan önce gelir” pankartının açıldığı açıklamada “İnsanca yaşamak istiyoruz, haklar yasalardan önce gelir”, “Saraya değil emekçiye bütçe” ve “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Basın metnini Tüm Emekli Sen Konak Şube Başkanı Saadet Erkuş okudu. Aralık enflasyonun yüzde 1.18, yıllık enflasyonun ise yüzde 64.3 olarak açıklandığını hatırlatan Erkuş, “Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’a göre yıllık enflasyon oranı yüzde 137.55. Maaşlarımız belirlenirken, milyonlarca emekli ve emekçi, tek kişinin ağzına baktırılıyor. Asgari ücret belirlenirken; masada sendika yoktu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu yoktu, bakan yoktu. Büyük müjdelerle ve yüksek yüzdelerle belirlenen asgari ücretin alım gücü, altı ay öncesi kadar bile değildi” dedi.

TÜİK RAKAMLARI

Gerçek bir açlık ve yoksulluk sınırı belirlenerek, insanca yaşanacak bir düzeye getirilmesi gerektiğini belirten Erkuş, “Sarayın, istatistik kurumu haline gelen, TÜİK’in açıklanan enflasyonuna göre, emekliler enflasyona ezdirilmiyor. Oysa pazardaki, piyasadaki gerçek pahalılık, hem emeklileri, hem de emekçileri, buldozer gibi eziyor. Yalan ve sahte enflasyon oranına göre, maaşları belirleyenlerde bu gerçeği zaten biliyorlar.Bu fiyaskoyu bilerek yaptılar. Toplam enflasyon oranını düşük gösterip refah payını yüksek verme şovunu sergileyip, kahramanlık yapacaklar. Artık yeter! Yok saydığınız bizler, artık sizleri yok sayıyoruz. Sahte, yüzdelik maaş zamlarınızı, alın başınıza çalın. Emekliler olarak, insanca yaşamak istiyoruz” diye belirtti.

TALEPLER SIRALANDI

Erkuş emeklilerin taleplerini ise şöyle açıkladı:

“* En düşük emekli maaşı, insanca yaşayacağımız bir düzeyde olmalıdır.

* Sağlık kesintileri kaldırılmalıdır.

* Bütün emeklilere, yılda dört kez, maaş tutarında ikramiye verilmelidir.

* Yapılan zamlar geri alınmalı ve emeklilere, temel tüketim maddeleri olan; doğalgaz, elektrik, su, akaryakıt ödemelerinde indirim yapılmalıdır.

* İntibak yasası bir an önce çıkarılmalıdır.

* Emekli sendikaları, hukuksuz bir şekilde yok sayılmamalı, maaşlar belirlenirken masanın diğer tarafında olmalıdır.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version