Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ELN: Kolombiya hükümetiyle henüz ateşkes anlaşması yapmadık

ELN: Kolombiya hükümetiyle henüz ateşkes anlaşması yapmadık


Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) 3 Ocak’ta bir açıklama yaparak Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro’nun ateşkes açıklamasını yalanladı. Hafta sonu kendisi de eski bir gerilla olan Kolombiya’nın ilk solcu devlet başkanı Petro ülkede 60 yıldır süren ve en az 450 bin kişinin ölümüne yol açan krizi çözme umudu veren bir açıklama yapmış ve ELN ile diğer dört silahlı örgütle altı aylık ateşkes anlaşmasının yapıldığını duyurmuştu. Petro hükümeti ELN ile ilk yurt barış görüşmelerini geçen aralık ayında yapmıştı.

ELN: KARŞILIKLI ATEŞKES ANLAŞMASI YOK

Ancak ELN internet sitesinden yaptığı açıklamada “ELN’nin müzakere heyeti, Gustavo Petro hükümeti ile karşılıklı ateşkes için herhangi bir öneriyi görüşmedi, bu nedenle bu konuda bir anlaşma yok. Tek taraflı hükümet kararnamesi anlaşma olarak kabul edilemez” dedi. ELN, aralık ayında Venezuela’nın başkenti Karakas’ta yapılan görüşmelerin sadece “müzakerenin kurulumunu ve gündemini kapsadığını” belirterek, Meksika’da yapılacak bir sonraki turda da müzakere gündeminin ele alınacağını söyledi. Açıklamada “O konuları bitirdiğimizde, karşılıklı ateşkes önerisini tartışmak ve bir anlaşmayı mümkün kılmak üzere şartları incelemek için uygun olacağımız tahmin ediliyor” diye ekledi. ELN, hükümet kararnamesini “bir sonraki müzakere turunda incelenecek bir teklif olarak değerlendirdiğini” de vurguladı. Venezuela’nın garantörlük ve ev sahipliğinde başkent Karakas’ta bir araya gelen Kolombiya hükümeti ve ELN temsilcileri, 2019’da askıya alınan barış görüşmelerini 22 Kasım’da yeniden başlatmıştı.

HÜKÜMET DE ATEŞKESİ ASKIYA ALDIĞINI DUYURDU

ELN’nin açıklamasının ardından Kolombiya İçişleri Bakanı Alfonso Prada basın toplantısında yaptığı açıklamada örgütle ateşkesi askıya aldığını açıkladı. ELN’nin karşılıklı ateşkesin önemini birçok kez gündeme getirdiğini ve isyancıların hükümetten tek taraflı Noel ateşkeslerine karşılık vermesini istediğini söyleyen Prada, “Bu anlayış çerçevesinde Kolombiya hükümeti karşılıklı ateşkes ilan etti. Ancak dün kamuoyuna açıklanan ve söz konusu ateşkes protokolünün müzakere masasına taşınmasını gerektiren pozisyon karşısında biz de ateşkesi askıya alma kararı aldık” dedi. Hükümetin ELN’yi bir sonraki turu Meksika’da yapılacak olan müzakerelerde konu tartışılırken doğrulanabilir bir ateşkes ilan etmeye çağırdığını da söyleyen Prada “Sadece protokollerin şartları tamamen kabul edilirse askıya alma işlemini kaldırabiliriz” ifadelerini kullandı.

PETRO NE DEMİŞTİ?

Kolombiya Devlet başkanı Petro, 1 Ocak’ta sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak aralarında ELN’nin de olduğu beş silahlı örgüt ile 30 Haziran 2023’e kadar sürecek karşılıklı ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Devlet Başkanı Petro’nun açıklamasına göre, ELN dışındaki diğer dört örgüt ise Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nden (FARC) ayrılarak silahlı mücadeleyi sürdüren Segunda Marquetalia ve Estado Mayor Central, uyuşturucu karteli Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC) ve paramiliter güçlerin oluşturduğu, uyuşturucu ticaretinde önemli rol oynayan Autodefensas de la Sierra Nevada’ydı. Petro, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, görüşmelerdeki duruma göre ateşkes süresinin uzatılabileceğini de belirtmişti.

Kolombiya’da devlet başkanlığı seçimini kazanan ve 7 Ağustos’ta görevi devralan Gustavo Petro, iktidara geldiğinde FARC ile 2016 Barış Anlaşmasını uygulamaya ve ELN ile de barış görüşmeleri yapmaya söz vermişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version