Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dokunulmazlığını kaybeden aşırı sağcı Bolsonaro’yu ne bekliyor?

Dokunulmazlığını kaybeden aşırı sağcı Bolsonaro'yu ne bekliyor?


Brezilya’da solcu Lula Da Silva’nın Devlet Başkanı seçilmesinin ardından geçen pazar günü görevden ayrılan ve geçen cuma günü ülkesini terk ederek ABD’nin Florida kentine yerleşen aşırı sağcı eski devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun dokunulmazlıklarının kalkmasıyla birlikte hakkındaki bir dizi adli ve seçimle ilgi soruşturmalar hız kazanabilir. Bolsonaro’nun soruşturmalar sonucunda tutuklanabileceği ya da siyasi yasak alabileceği belirtiliyor.

Bolsonaro son olarak ABD’nin Florida’da eyaletinde bir fast food zincirinde kızarmış tavuk yerken görüntülendi ve bu görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

FLORİDA’DA NE KADAR KALACAĞI BİLİNMİYOR

Bolsonaro’nun Florida’da ne kadar kalmayı planladığı belirsizliğini koruyor. Ancak ABD’de bulunması ülkesinde en az dört adli soruşturma altında olan aşırı sağcı lideri şimdilik olası bir cezadan koruyor. Bunun ötesinde Bolsonaro’nun geleceği, Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes’in çizdiği yola ve 2018’de kendisi de Yüksek Mahkeme tarafından hapse atılan Lula’nın siyasi hesaplarına bağlı olabilir. Brezilya anayasasına göre, görevdeki bir devlet başkanı ancak Yüksek Mahkeme tarafından mahkum edilirse tutuklanabilir. Ancak görevden ayrıldıktan sonra, Bolsonaro daha hızlı hareket eden alt mahkemelerde yargılanabilir.

LULA ÜSTÜ KAPALI MESAJ VERMİŞTİ

Pazar günü göreve geldikten sonra Lula, geçen yılki devlet başkanlığı seçimlerinde asılsız şekilde sahtekarlık iddiaları yapan ve destekçilerinin şiddetli bir seçim inkarı hareketine yol açan Bolsonaro’ya örtülü bir tehditte bulunmuştu. Lula, Bolsonaro’nun adını vermeden, “Ulusu kişisel ve ideolojik hesaplarına boyun eğdirmeye çalışanlara karşı herhangi bir intikam ruhu taşımıyoruz, ancak hukukun üstünlüğünü garanti edeceğiz. Hata yapanlar, bunların hesabını verecek” demişti.

Bolsonaro ve müttefiklerini soruşturan federal polis, Lula hükümetinin Adalet Bakanlığı’na bağlı. Nispeten bağımsız olan bu güce şimdi Lula’nın müttefiki olan Andrei Rodrigues liderlik ediyor. Ayrıca eylül ayından itibaren Lula, davaları Yüksek Mahkeme’de kalırsa Bolsonaro’yu suçlama yetkisine sahip olan kendi başsavcısını atayabilir. Muhalifleri, mevcut başsavcı Augusto Aras’ı aşırı sağcı eski devlet başkanına karşı suçlamada bulunmayı reddederek Bolsonaro’yu korumakla suçluyor.

YÜKSEK MAHKEME SORUŞTURMALARI

Bolsonaro’nun seçim kaybından önce halihazırda sürmekte olan dört adli soruşturma bulunuyor. Bunlar arasında oğullarını korumak için federal polisi kullandığı, seçimler hakkında yalanlar yaydığı ve başkanlık ofisinde dezenformasyon yayan bir “trol ağı” barındırdığı iddiaları yer alıyor.

Dördü de, Bolsonaro’nun destekçileri tarafından ifade özgürlüğünü sansürleyen “seçilmemiş bir despot olmakla nitelendirilen Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes tarafından yönetiliyor. Seçimi inkar edenlerin şiddetli protestolarına ilişkin Moraes liderliğindeki ayrı bir soruşturma şimdiden birkaç kişinin tutuklanmasına yol açtı.

Bolsonaro, yenilgisinden bu yana kamuoyu önünde neredeyse hiç konuşmadı. Geçen cuma günü Brezilya’dan ayrılmadan önce gözü yaşlı bir mesajla, daha fazla ayrıntı vermeden sessizce “alternatifler bulmak için çalıştığını” söyledi. Bolsonaro’nun sessizliği onu suçlanmaktan korumayabilir. Eski Devlet Başkanı Yardımcısı Hamilton Mourao, cumartesi günü Bolsonaro’nun adını vermeden, eski liderinin sessizliğinin “bir kaos ve sosyal ayrışma atmosferi yaratmaya” yardımcı olduğunu söylemişti.

İADE VE SİYASİ YASAK OLASILIKLARI

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes Moraes, Bolsonaro için ABD’deyken bir tutuklama emri imzalayabilir. hukuk uzmanları bunun pek olası olmadığını ancak imkansız olmadığını söylüyor.. Anayasa avukatı Camilo Onoda Caldas, Brezilya kolluk kuvvetlerinin Bolsonaro’ya karşı delil toplamak için muhtemelen daha fazla zamana ihtiyacı olduğunu söyledi ve Bolsonaro’nun ABD’deyken agresif bir üslup benimsemesi durumunda işlerin hızlanabileceğini ekledi. Caldas, “Bolsonaro’nun iktidarda kalması için temel motivasyonlardan biri, kendisini ve çocuklarını korumaktı. Artık devlet başkanı olmadığı ve çok daha savunmasız olduğu için daha savunmacı bir duruş benimsemesi gerekiyor” dedi.

Moraes bir tutuklama emri çıkarsa bile uzmanlar, ABD mahkemelerinin Brezilya yargısının Bolsonaro’nun iddia edilen suçlarının iade edilebilir olduğu görüşünü paylaşacağına dair hiçbir garanti olmadığını ve bu nedenle Brezilya’ya nihai bir iadenin yıllar sürebileceğini söyledi.

Bolsonaro ayrıca, Brezilya’nın seçim sisteminin sahtekarlığa yatkın olduğu iddialarının yanı sıra oy kazanmak için ekonomik çıkarlar sağladığı için gücün kötüye kullanıldığı iddiaları nedeniyle Yüksek Seçim Mahkemesi’nde (TSE) 12 soruşturma talebiyle karşı karşıya bulunuyor. TSE bu suçlamaları onaylarsa, Bolsonaro’ya siyasi yasak gelebilir. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version