Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Diyarbakır’da 10 Ocak açıklaması: 16 tutuklu gazetecilerin fotoğrafları taşındı

Diyarbakır'da 10 Ocak açıklaması: 16 tutuklu gazetecilerin fotoğrafları taşındı


DİYARBAKIR- Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününde, Diyarbakır Adliyesi önüne basın açıklaması yaptı. “Özgür basın baş eğmez” pankartının açıldığı açıklamaya katılım yoğundu. Kentte çalışan gazeteciler yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) yöneticileri, HDP Diyarbakır İl Eş Başkanları, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Kültür ve Dil Araştırma Derneği (MED-DER) ile birçok sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katıldı. Diyarbakır’da 16 Haziran’da ev ve işyerlerine baskın yapılarak gözaltına alınıp ardından tutuklanan 16 gazetecinin fotoğraflarının taşındığı açıklamada “Özgür basın susturulamaz” sloganları atıldı.

‘AKP BU TOPRAKLARI GAZETECİLER İÇİN BİR CEZAEVİNE ÇEVİRDİ’

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, gazetecilerin çalışma haklarını güvenceye alındığı tarih olan 10 Ocak’ın, ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ olarak kabul edildiğini hatırlattı. Ancak bu günün ne dün, ne de bu gün gazetecilerin kutlayabileceği bir bayram ortamı oluşturmadığını ifade eden Müftüoğlu, iktidarın gazetecilere yönelik uyguladığı politikalara tepki gösterdi. Açılım ve ileri demokrasi vaatleriyle iktidara gelen AKP’nin gazeteciler için bir cezaevine çevirdiği ifadelerini kullanan Müftüoğlu, “2016’da ilan edilen OHAL ile birlikte çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle iktidarın tekelinde olmayan 300’e yakın basın yayın organı kapatıldı. Tüm engellemelere rağmen gazetecilerin mesleklerini sürdürdüğü bir ortamda iktidar dezenformasyonla mücadele adı altında sansür yasası çıkartarak gazeteciliği susturmaya çalışıyor” dedi.

TABLO AĞIRLAŞIYOR

İktidarı rahatsız eden her bir haber ve sanal medya paylaşımının soruşturma ve dava konusu olduğunu hatırlatan Müftüoğlu, “Gazeteciler mesailerinin büyük bir bölümünü haber kovaladıkları saha yerine davalar nedeniyle adliyede geçiriyor. Söz konusu Kürt gazeteciler olunca bu tablo daha da ağırlaşıyor” diye konuştu.

TUTUKLU GAZETECİ SAYISI 87’YE YÜKSELDİ

Gazetecilere yönelik uygulanan baskılar, gözaltı ve tutuklamalara da değinen Müftüoğlu, “Son 7 ayda öğür basına yönelik operasyonlarda 27 meslektaşımız tutuklandı. Tutuklu gazeteci sayısı 87’ye yükseldi. Haziran ayında Diyarbakır merkezli operasyonda 20’si gazeteci 22 kişi gözaltına alındı. Dosyaya konulan gizlilik kararı nedeniyle gözaltı sürecinde ne ile suçlandıkları bilinmeyen gazetecilere dair yandaş medya üzerinden yapılan haberlerle arkadaşlarımız kriminalize edilmeye çalışıldı. 8 gün süren gözaltı sürecinin ardından Diyarbakır adliyesine çıkarılan meslektaşlarımızın yaptığı haberler suçlama konusu yapıldı. 20 gazeteciden 16’sı sabahın kör karanlığında tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aradan geçen 7 aya rağmen haklarında yürütülen soruşturma tamamlanmadı” dedi.

’10 OCAK’I BAYRAM DEĞİL, BİR MÜCADELE GÜNÜ OLARAK KABUL EDİYORUZ’

Tüm engellemelere rağmen gazeteciliği savunmak adına hakikat mücadelesi vermeye devam edeceklerini vurgulayan Müftüoğlu, “87 gazetecinin tutsak olduğu bir yerde 10 Ocak bir bayram değil, bir mücadele günü olarak kabul ediyoruz” dedi. Müftüoğlu, Diyarbakır ve Ankara’da tutuklanan meslektaşları başta olmak üzere tüm gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. (Artı Gerçek)

Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version