Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Demokrat Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, yine satışa karşı çıktı

Demokrat Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı, yine satışa karşı çıktı

Serbest Görüş Dış Haberler

ABD’de Biden yönetiminin, Kongre’ye, Türkiye’ye potansiyel 20 milyon dolarlık F-16 satışına hazırlandıklarını bildirdiğinin iddia edilmesinin ardından ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Senatör Robert Menendez, satışa karşı olduğunu vurguladı.

Demokrat Menendez, yaptığı açıklamada, “Daha önce defalarca belirttiğim gibi Biden yönetiminin Türkiye’ye yeni F-16 uçağı satması teklifine karşıyım” dedi. 

Politico’nun aktardığına göre Menendez, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, “uluslararası hukuku baltalamaya, insan haklarını ve demokratik normları görmezden gelmeye, Türkiye’de ve NATO müttefiklerinde istikrarı bozacak hamleler yapmaya devam ettiğini” söyledi ve satışa bu sebeple karşı olduğu vurguladı.

Yunanistan’a F-35 satışını desteklediğini belirten Menendez, “Erdoğan tehditlerine son verene, insan hakları sicilini geliştirene ve güvenilir bir müttefik gibi davranana kadar bu satışı onaylamayacağım” dedi.

Kongre’de satışların resmi olmayan inceleme süreçlerinde komite liderleri soru ve endişelerini gündeme getirebiliyor. Beyaz Saray, bu açıklamalara rağmen satışı resmi olarak Kongre’ye getirme yetkisine sahip, ancak Reuters’a konuşan bir yetkili, Biden yönetiminin, Menendez, şerhini çekmeden böyle bir şey yapmayacağını düşündüğünü belirtti.

Reuters, daha satışın resmi inceleme sürecine girmediğini belirtirken, Türkiye; İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine izin vermedikçe Kongre’nin satışa yüksek ihtimalle yeşil ışık yakmayacağını kaydetti. 

Menendez, Türkiye’nin Ekim 2021’de F-16 alma isteğini dile getirmesinden bu yana satışa karşı çıkıyordu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önümüzdeki hafta 17 Ocak’ta ABD’ye gidecek ve ertesi gün ABD’li mevkidaşı Antony Blinken‘la görüşecek.

Wall Street Journal’ın haberine göre Biden yönetimi, Türkiye’ye 20 milyon dolar değerinde F-16 savaş uçakları satabilmek için Kongre’den onay istemeye hazırlanıyor.  Habere göre, yönetim yetkilileri, savaş uçaklarının satışını, Türkiye’yi Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine izin vermeye teşvik etmek için kullanmayı hedefliyor. 

Anadolu Ajansı’na (AA) konuşan kaynaklar da, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’ye yeni F-16 satışı ve mevcut F-16’ların modernizasyon kitleriyle ilgili kararını, Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ilgili komitelerinin başkan ve kıdemli üyelerine ön inceleme için ilettiğini bildirdi.

 

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version