Artı Gerçek-Cumartesi Anneleri ve Kayıp yakınları yılın ilk haftasında adalet istedi. Galatasaray Meydanı’nın yasaklanması üzerine Cumartesi Anneleri, eylemlerini online gerçekleştirdi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemlerinin 726’ncı haftasında Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde açıklama yaptı.
Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki basın açıklamasını gözaltında katledilen Hasan Ocak’ın ablası Maside Ocak okudu. Ocak, 928’inci haftalarında 15 Ocak 1996’da gözaltındaki 11 köylünün bir minibüs içerisinde ateşli silahla katledilip yakıldığı Basa (Güçlükonak) Katliamı için adalet talep ettiklerini belirtti. Ocak, katliamı şu sözlerle anlattı:
“Devletin kayıtlarına da geçen Barış İçin Bir Araya Çalışma Grubu’nun raporuna göre askerler, 10-12 Ocak 1996’da Şırnak’ın Güçlükonak ilçesine bağlı Çevrimli ve Yatağan köylerine baskın yaptı. Abdullah İlhan, Ahmet Kaya, Ali Nas, Neytullah İlhan, Halit Kaya ve Ramazan Oruç bu baskında gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Taşkonak Jandarma Taburu’na götürüldü. Köylüler gördüğü ağır işkence sonucu öldü. 15 Ocak 1996’da da Koçyurdu köy muhtarı ve aynı zamanda korucu olan Mehmet Öner’i arayan jandarma, gözaltındakileri serbest bırakacaklarını, onları almak için tabura bir minibüs göndermelerini istedi. Durumdan şüphelenen Öner, sürücüyü yalnız göndermek istemedi. Öner, korucular Hamit Yılmaz, Abdülhalim Yılmaz ve Lokman Özdemir’i de yanına alarak Ramazan Nas’ın kullandığı 56 AH 320 plakalı minibüsle Taşkonak Jandarma Taburu’na gitti.
Tabura giden korucuları beklemeyen askerler, korucuları da öldürdü. Askerler, daha önce öldürülen altı köylüyle birlikte, toplam 10 kişinin cansız bedenini minibüsün koltuklarına bağladı, başlarına da çuval geçirdi. Ramazan Nas’ın kullandığı minibüs jandarmanın kontrolünde yola çıktı. Yol askerler tarafından trafiğe kapatıldı. Minibüs bir noktaya gelince aracın içindeki jandarmalar inerek uzaklaştı. Ardından minibüs önce silahla tarandı. Atılan roketler sonucu minibüsün içindeki 10 kişinin bedeni kömür haline geldi. Kaçmaya çalışan sürücü Ramazan Nas da taranarak öldürüldü.
‘ALBAY OĞUZ KALELİOĞLU ‘KATLİAMI PKK’NİN GERÇEKLEŞTİRDİĞİNİ’ AÇIKLADI’
Adeta kül olmuş bedenler, ailelere teslim edilmedi. Üzerinde kimliklendirme çalışması yapılmadan, dini vecibeler yerine getirilmeden güvenlik güçlerince toplu halde gömüldü. Genelkurmay Başkanlığı 16 Ocak 1996’da Ankara’dan yerli ve yabancı gazetecileri helikopterle Güçlükonak’a getirdi. Gazetecilere açıklama yapan Albay Oğuz Kalelioğlu ‘Katliamı PKK’nin gerçekleştirdiğini’ açıkladı.”
Olaydan sonra bazı gazetecilerin kuşkularını İnsan Hakları Derneği ve Barış İçin Bir Araya Çalışma Grubu ile paylaşması üzerine Barış İçin Bir Araya Çalışma Grubu bir heyetle olay yerine gittiğini hatırlatan Ocak, heyetin ulaştığı tüm bilgi, bulgu ve belgeler ışığında kamuoyuna, “Bu katliamı devlet güçleri yapmıştır” açıklamasında bulunulduğunu söyledi.
Ocak, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen davada Türkiye, etkin soruşturma yükümlülüğünü ve ailelerin ulusal bir merci önünde etkili bir yola başvurma haklarını ihlal ettiği için mahkum oldu” ifadelerini kullandı.
‘KAÇ YIL GEÇERSE GEÇSİN VAZGEÇMEYECEĞİZ!’
928’inci haftalarında adli ve siyasi makamlara seslenen Ocak, “Kaç yıl geçerse geçsin, Güçlükonak’ta katledilen 11 kişi ve tüm kayıpları için adalet istemekten vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Ocak, “Devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan, 229 haftadır bize yasaklanan kayıplarımızla buluşma mekanımız Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz” dedi.
KAYIP YAKINLARI İSA SOYSAL’IN AKIBETİNİ SORDU
İHD ve kayıp yakınları, bu haftaki eylemlerinde 1988 yılında Silopiya’da kaybettirilen İsa Soysal’ın akıbetini sordu. Kaybettirilenlerin fotoğraflarını açan aileler, bu hafta Şırnak’ın Silopi ilçesinde 1 Ocak 1988 yılında kaybettirilen İsa Soysal’ın akıbetini sordu.
İHD Amed Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, Soysal’ın kaybettirilme hikayesini paylaştı. Evli ve üç çocuk babası Soysal’ın, 1988 sonbaharında Silopi’ye bağlı Bozalan köyünün Karox (Karuğ) mezrasındaki evine gelen sivil giyimli kişiler tarafından zorla götürüldüğünü aktaran Demir, alındığı günden bugüne Soysal’dan bir daha haber alınamadığını söyledi.
Soysal’ın tarım ve hayvancılıkla uğraştığını belirten Demir, şunları aktardı:
“Daha önce hiç gözaltına alınmamıştı. Eve gelen kimliği bilinmeyen sivil iki kişi, ‘Seninle işimiz var, Diyarbakır’a gideceğiz’ diyerek İsa Soysal’ı yanlarına alarak götürürler. O günden itibaren İsa Soysal’dan bir daha haber alamayan ailesi, 10 gün kadar bekledikten sonra, Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı’na giderek İsa’nın kayıp olduğunu, orada olup olmadığını sorar, ancak olumsuz cevap alır.
Kardeşi başta olmak üzere ailesi ve yakınları, karakol, hastane, hapishanelerden İsa Soysal’ı sorarlar. Gelen ihbarlar üzerine Soysal ailesi, Irak’taki hastane ve hapishanelerde de İsa’yı arar ancak bir sonuç alamazlar.”
35 YILDIR HABER ALINAMIYOR
Aile ve diğer bütün köy halkı üzerindeki baskıların yıllara devam ettiğini söyleyen Demir, sözlerini şöyle tamamladı:
“1994 yılının başında köy askerler tarafından boşaltıldı. İsa Soysal’ın yakınları döneme hâkim olan korku atmosferi nedeniyle 2009 yılına kadar resmi bir şikâyette bulunamadı. 2008 yılında gazeteci Faruk Arslan’ın kaleme aldığı ‘Karakutu: Ergenekon’un Karanlık İsmi Tuncay Güney’ isimli bir kitap yayımlandı. Kitapta, Tuncay Güney’in, 1990’lı yıllarda JİTEM tarafından öldürülen birçok kişinin Silopi Botaş Askeri Tesislerine gömülmüş olduğu beyanı yer alıyordu. Bunun üzerine Şırnak Barosu, Silopi Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu ve bahsi geçen yerlerde kazı yapılmasını talep etti.
2009 YILINDA KEMİK VE GİYSİ PARÇALARINA ULAŞILDI
Kazıların yapılacağı yönünde çıkan haberler üzerine 54 kişinin öldürüldüğü ya da zorla kaybedildiği iddiasıyla 57 kişi tarafından soruşturmaya dâhil olma talebiyle başvuru yapıldı. İsa Soysal’ın kardeşi Musa Soysal da başvurucular arasında bulunuyordu. 2009 yılının Mart ayında Botaş Askeri Tesislerinde (eski adıyla Sinan Lokantası) yapılan kazılarda kemik ve giysi parçalarına ulaşıldı.
Fakat aile burada da İsa Soysal’a ait herhangi bir bilgiye ulaşamadı. İsa Soysal o tarihten beri hala kayıp.”(HABER MERKEZİ)
Kaynak: Artı Gerçek
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***