Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin’den ABD’ye diyalog çağrısı: Soğuk Savaş dönemindeki hatalardan kaçınalım

Çin’den ABD'ye diyalog çağrısı: Soğuk Savaş dönemindeki hatalardan kaçınalım


– Çin’in en önemli diplomatlarından biri olan eski Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin Komunist Partisi’nin (ÇKP) yayın organında ABD ile Çin ilişkilerini değerlendirdiği bir makale kaleme aldı. Ekim ayında Çin Dışişleri Bakanlığı görevinden alınarak ÇKP Dış İlişkiler Ofisi’nin başına getirilen Wang Yi makalede, Pekin ve Washington’un, Soğuk Savaş dönemindeki hatalardan kaçınarak, karşı karşıya gelmekten çok diyaloğu sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

‘KAZAN-KAZAN ESASINA DAYANAN BİR İLİŞKİ KURULMALI’

Yeni görevinde Çin’in dış ilişkilerinde önemli rol oynamaya devam etmesi beklenen Wang, “Geçen yıl iki önemli ülke ABD ve Çin’in anlaşmaya çalışmaları için doğru bir yol geliştirdik” dedi.

Çin ile ABD’nin ilişkilerini istikrara kavuşturması gerektiğinin altını çizen ÇKP yetkilisi, “İki ülkenin karşılıklı saygı, barış içinde yaşama ve kazan-kazan esasına dayanan işbirliği çerçevesinde bir yol geliştirmesi gerektiğini” belirtti. Wang Yi makalesinde, “Tayvan’ın, Çin’in hayati çıkarlarının merkezinde olmaya devam ettiğini” de ekledi.

İLİŞKİLER GERGİN

Wang Yi’nin Dışişleri Bakanlığı döneminde iki ülke ilişkileri çip ticaretinden Tayvan’a kadar pek çok konuda gerilmişti. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 25 senedir Tayvan’a ziyaret gerçekleştiren en yüksek yetkili ABD’li olmuş, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret edeceğini açıklamasından sonra Çin Devlet Başkanı Şi Jingping, ABD Başkanı Joe Biden’a, “Ateşle oynayan yanar” demişti.

Çin’in ise, geçtiğimiz günlerde 70’i aşkın savaş uçağının katılımıyla Tayvan çevresinde askeri manevralar gerçekleştirmesi Washington’da tepkiyle karşılanmıştı.

Covid-19 vakalarındaki artışla mücadele eden Çin’e yardım teklifinde bulunan Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen ise, “Çin’e salgınla mücadelesinde gerekli desteği vermeye hazır olduklarını ancak Çin ordusunun Tayvan çevresindeki hareketlerinin barış ve istikrar için yararlı olmadığını” belirtmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version