Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çavuşoğlu’ndan Kongre’ye mesaj: Türkiye’nin ABD’den F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği bağlantılı değil

Çavuşoğlu’ndan Kongre’ye mesaj: Türkiye’nin ABD’den F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği bağlantılı değil


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması İkinci Bakanlar Toplantısı kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile başkent Washington’da bir araya geldi.

Görüşme sonrasında basına açıklama yapan Çavuşoğlu, Blinken’la görüşmesinde F-16 modernizasyonu ve yeni F-16 alımlarının gündemin önemli maddelerinden biri olduğunu söyleyerek, “F16 konusunda, bunun sadece Türkiye için değil, NATO ve ABD’nin kendisi için de önemli olduğu konusunda hem fikiriz” dedi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği

Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğinin bağlantılı olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, ABD Kongresi’nin “bunları bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini” belirtti. Bakan, ABD yönetimin kararlı durması halinde ABD Kongresi’nin F-16 konusundaki muhalefetinin aşılabileceğini ifade etti.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecinde gelinen noktayı da değerlendirdiklerini söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Türkiye olarak bugüne kadar atılan adımları memnuniyetle karşıladığımızı ama özellikle İsveç’in daha yolun başında olduğunu bir kere daha söyledik. Somut adımlar beklediğimizi yani Üçlü Ahitnamede ne varsa onların uygulanması gerektiğini ne fazla ne az, bir kere daha söyledik” diye konuştu.

Blinken’la görüşmesinde Suriye konusunun da ele alındığını söyleyen Çavuşoğlu, “Suriye veya başka konularda işbirliği yapabilmek için, bugün de söylediğimiz gibi, öncelikle ABD’ye daha önceki verdiği sözleri tutmadığı için güvenin zedelendiğini söyledik” ifadesini kullandı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version