Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çalışan Gazeteciler Günü’nde Kadın Gazeteci Olmak


10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, gazeteciler yine sorunlarıyla gündemde. Mesleklerini yapmaya çalışırken yaşadıkları zorluklar, erkek gazeteciler kadar kadınları da etkiliyor. Özellikle Güneydoğu’da çalışan gazeteciler, sorunların son yıllarda arttığına dikkat çekiyor.

2022 yılında değişik illerde düzenlenen operasyonlarda tutuklanan 25 gazeteci, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde unutulmadı. Meslektaşları hem tutuklu hem de çalışan gazetecilerin durumuna dikkat çekmek amacıyla Adliye önünde basın açıklaması yaptı.

25 yaşında olan ve 8 yıldır gazetecilik yapan Medine Mamedoğlu da, bu etkinliği takip etmek için yola düştü. Soğuk havaya rağmen, ekipmanlarını sırtlayarak Adliye önüne gelen Mamedoğlu, bir zamanlara birlikte çalıştığı ama şimdi cezaevinde olan meslektaşları için deklanşöre basıyor.

Mamedoğlu, yıllarca Kürt basınının değişik kurumlarında çalıştı. Şimdilerde serbest gazeteci olarak görevini sürdüren Mamedoğlu, bölge illerinin neredeyse tamamında görev yaptı.

VOA Türkçe Mamedoğlu’nun bir gününe tanıklık etti.

Haberle ilgili çekimlerini tamamlayan Mamedoğlu, yaşadıklarını VOA Türkçe’ye anlattı. Erkek meslektaşları gibi Mamedoğlu da, çalışma hayatında bir çok sıkıntıyla yüz yüze geldi. Özellikle toplumsal olaylar sırasında çok fazla sorun yaşadıklarını dile getiren Mamedoğlu, sorunların son yıllarda arttığına dikkat çekti.

“15 kadın gazeteciye toplam 34 yıl hapis”

Mamedoğlu, basın açıklamasının ardından Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) 2022 Kadın Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nun açıklandığı toplantıya katıldı. Raporu platform adına Gülşen Koçuk açıklarken, Mamedoğlu da kayıttaydı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) 2022 Kadın Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu Açıklama Toplantısı

Koçuk 2022 yılının özellikle kadın gazeteciler için kötü bir yıl olduğunu söyledi. 44 gazetecinin sahada haber takibi yaparken engellendiğini hatırlatan Koçuk, 15 kadın gazeteciye toplam 34 yıl hapis cezası verildiğini kaydetti. Koçuk’un dile getirdiği bazı ihlaller şöyle:

-Katledilen gazeteci sayısı: 1

-Seyahat hakkı engellenen gazeteci sayısı: 1

-Ajanlık dayatılan gazeteci sayısı: 1

-İşten çıkarılan gazeteci sayısı: 1

-Sahada haber takibi engellenen gazeteci sayısı: 44

-Mesleğini icra ederken tehdit edilen gazeteci sayısı: 6

-Şiddete maruz kalan gazeteci sayısı: 40

-Sanal medya ortamlarında erkeklerin cinsiyetçi saldırılarına maruz kalan gazeteci sayısı: 24

-Mesleki faaliyetlerinden dolayı hakkında soruşturma başlatılan gazeteci sayısı: 11

-Hakkında dava açılan gazeteci sayısı: 19

-Fişlenen gazeteci sayısı: 4

-Gözaltında kötü muameleye maruz kalan gazeteci sayısı: 12

-Çekim yapılması polis tarafından engellenen gazeteci sayısı: 7

-Tutuklu gazeteci sayısı: 19

Kürt medyası için kötü bir yıl

2022’de Kürt medyası operasyonlarla gündeme geldi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın PKK yapılanmalarına yönelik yürüttüğü soruşturma kapsamında, 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci, 2’si büro çalışanı 22 kişiden, 15 gazeteci ve 1 büro çalışanı, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Gazeteciler hakkında halen iddianame hazırlanmaması tepki çekti. Mezopotamya Ajansı ve Jin News’e yönelik Ekim ayında 6 ilde düzenlenen operasyonda, gözaltına alınan 11 gazeteciden 9’u tutuklandı.

Exit mobile version