Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Burkina Faso’da cihatçıların kaçırdığı 66 çocuk ve kadın kurtarıldı

Burkina Faso'da cihatçıların kaçırdığı 66 çocuk ve kadın kurtarıldı


Batı Afrika ülkesi Burkina Faso’da geçen hafta kaçırıldığı açıklanan onlarca kadın ve çocuktan 66’sının kurtarıldığı duyuruldu.

Devlet Televizyonu RTP’nin haberine göre 12 ve 13 Ocak’ta Arbinda bölgesindeki iki köyde yaprak ve meyve toplarken silahlı cihatçı gruplar tarafından kaçırılan kadın ve çocuklardan 66’sı yapılan kurtarma operasyonuyla serbest kaldı. Televizyon, 27 kadının ve 39 bebeğin Centre- North bölgesinde bulunduğunu duyururken sunucu “Kaçıranların ellerinde sekiz uzun günün ardından özgürlüğü buldular” ifadelerini kullandı.

Burkina Faso El Kaide ve IŞİD bağlantılı cihatçı grupların faaliyet gösterdiği Batı Afrika ülkelerinden biri. Ülkenin kırsal kuzey bölgelerinde bazı kısımları kontrol altında tutan cihatçı gruplar ülkede yüzlerce kişinin öldürülmesinden ve milyonlarcasının yerinden edilmesinden sorumlu tutuluyor.

YEREL HALK KITLIKLA MÜCADELE EDİYOR

Son bir yılda iki kez askeri darbenin yapıldığı ülkede, IŞİD ve El Kaide bağlantılı cihatçı grupların silahlı ayaklanması bastırılamıyor. Yaklaşık 10 yıldır süren çatışmalar sebebiyle on binlerce kişinin öldüğü, 2.7 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı Burkina Faso’nun birçok bölgesinde çatışmalar sebebiyle ekin ekilemiyor. Birleşmiş Milletler raporlarına göre ülkenin kuzey ve doğusunda bir milyon insan cihatçıların ablukasında yaşıyor. Çatışmaların en yoğun yaşandığı bölgelerden biri olan Arbinda’da ise sivil halk sıklıkla cihatçı grupların saldırılarına maruz kalıyor. 2019’da Arbinda’ya saldıran cihatçı örgüt üyeleri 42 kişiyi öldürürken, 2021’in ağustos ayında Arbinda’ya girmeye çalışan bir konvoya yapılan saldırıda ise 65 sivil ölmüştü. (DFIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version