Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Borsada yüksek dalgalanma paniği: Devre kesiciye yukarı adım kuralı eklendi

Borsada yüksek dalgalanma paniği: Devre kesiciye yukarı adım kuralı eklendi


Borsada geçen yıl yaşanan yükselişler son günlerde yerini aşağı yönlü dalgalanmalara bıraktı. 5 bin 694 puanla rekor seviyeyi gören borsa, yüzde 12’yi bulan düşüşle 4 bin 987 puana kadar geriledi.

Yüksek dalgalanmalar üzerine hem Borsa İstanbul’dan hem de Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) arka arkaya açıklamalar geldi.

OTOMATİK YUKARI ADIM KURALI

Borsa İstanbul’dan yapılan açıklamada, pay piyasasının işleyişine ilişkin değişiklikler duyuruldu. Borsa İstanbul, gün içerisinde devre kesici sisteminin çalıştığı ve açığa satış yapılabilen hisselerde, gün sonuna kadar açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını duyurdu.

Değişiklikle beraber Pay Piyasası Prosedürü’nün güncellenerek Borsa İstanbul internet sayfasına eklendiği belirtilen açıklamada, yapılan düzenlemelerin bugün itibarıyla yürürlüğe gireceği ifade edildi.

SADECE BIST 50’DE AÇIĞA SATIŞ YAPILABİLİYOR

Borsa İstanbul’da halen sadece BIST 50 endeksine dahil hisselerde açığa satış işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Pay piyasalarında devre kesici sistemi, ilgili payda aşırı değer kayıplarının oluşmasıyla tetiklenerek yatırımcıların panik işlemleriyle zarar görmesini en aza indirmek için kullanılıyor.

SPK’DEN CEZAİ YAPTIRIM UYARISI

SPK’den yapılan açıklamada ise Borsa İstanbul’daki işlemlerin anlık olarak takip edildiği belirtilerek, şöyle denildi. “Sermaye piyasasının güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemlerin tespiti halinde, Sermaye Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde, Kurulumuz tarafından sorumlular hakkında cezai yaptırımlar uygulanacaktır.” (EKONOMİ SERVİSİ)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version