Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Boris Johnson: Putin, beni füze saldırısıyla tehdit etti

Boris Johnson: Putin, beni füze saldırısıyla tehdit etti


– İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin yeni yayınlanacak üç bölümlük belgeselinde eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna savaşı başlamadan önce İngiltere ve Ukrayna arasında yaşanan diplomatik temaslara ilişkin detayları paylaştı. Buna göre, savaş başlamadan önce Johnson ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki bir telefon görüşmesi sırasında Putin’in kendisini ve İngiltere’yi füze saldırısıyla tehdit ettiğini ve “Sadece bir dakika sürer” dediğini belirtti.

‘SADECE BİR DAKİKA SÜRER’

Johnson, 2022’nin şubat ayında ‘çok uzun’ bir telefon görüşmesi sırasında Putin’i, “savaşın ‘mutlak bir felaket’ olacağı” konusunda uyarmasının ardından söz konusu ifadenin kullanıldığını dile getirdi. Belgeselde Putin’le yaptığı görüşmenin detaylarını aktaran Johnson, Putin’i “Ukrayna’yı işgal etmenin Batı yaptırımlarına ve Rusya sınırlarında daha fazla NATO askerine yol açacağı” konusunda uyardığını söyledi. Ayrıca Putin’e “Ukrayna’nın yakın gelecekte NATO’ya katılmayacağını” söyleyerek, onu askeri harekattan caydırmaya çalıştığını belirtti.

BBC Türkçe’nin haberine göre, eski İngiltere Başbakanı, Putin’in kendisini bir noktada tehdit ettiğini belirterek, “Boris, seni incitmek istemiyorum ama füzeyle bu sadece bir dakika sürer” gibi bir şey dediğini” söyledi. Johnson, Putin’in telefon görüşmesinde, “Ukrayna’nın yakın gelecekte NATO’ya katılmayacağını söylüyorsun ama ‘yakın gelecek’ ne demek?” diye sorduğunu ve Johnson’ın müzakere girişimlerine karşılık veriyormuş gibi göründüğünü belirtti.

‘BİR DAHA ASLA KÜÇÜK DÜŞÜRÜLMEYECEĞİZ’

Bu konuşmadan dokuz gün sonra, 11 Şubat’ta o tarihte İngiltere Savunma Bakanı olan Ben Wallace, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile görüşmek için Moskova’ya uçmuştu. BBC’nin aktardığına göre Wallace, Rusya’dan Ukrayna’yı işgal etmeyeceğine dair güvence alarak ayrıldı ancak her iki taraf da bunun bir yalan olduğunu biliyordu. Wallece, söz konusu toplantıdan ayrılırken, Rusya’nın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov’un kendisine “bir daha asla küçük düşürülmeyeceğiz” dediğini de aktardı.

‘ZELENSKİY ÇOK SAKİNDİ’

İki haftadan kısa bir süre sonra, 24 Şubat’ta Rus tankları sınırı geçerken, Johnson gecenin bir yarısı Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’den bir telefon aldığını aktardı. Johnson o anları, “Zelenskiy çok, çok sakindi” diye hatırlıyor “Ama bana, her yere saldırdıklarını söyledi” diye anlattı. Johnson, Ukrayna liderinin güvenli bir yere tahliye edilmesine yardım etmeyi teklif ettiğini söyledi, “Bu teklifi kabul etmedi. Kahramanca olduğu yerde kaldı” yorumunda bulundu. (Kaynak)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version