– Myanmar’da 2021 yılında darbeyle iktidara gelen ve 10 yıllık kısa demokrasi deneyimini durduran askeri cuntanın yönetiminde afyon ekiminin geçen yıla göre yüzde 33 oranında arttığı açıklandı. Birleşmiş Milletler’in bugün yayınladığı bir raporda, altı yıldır düşüş eğiliminde olan afyon ekiminin, ülkedeki siyasi ve ekonomik çalkantıların ‘doğrudan etkisiyle’ yükselişte olduğu belirtildi.
‘ÇİFTÇİNİN BAŞKA ÇARESİ KALMADI’
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC) Myanmar ofisinde görevli Jeremy Douglas rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Güvenlik ve yönetim zaafları sebebiyle, özellikle çatışmaya eğilimli bölgelerdeki çiftçilerin afyona geri dönmekten başka seçeneği kalmadığını” söyledi. Darbeden bu yana dolar karşısında aşırı değer kaybeden Myanmar Kyatı sebebiyle artan gıda ve akaryakıt fiyatları altında ezilen çiftçilerin afyon ekimine mecbur kaldığını vurgulayan UNODC Myanmar Direktörü Benedikt Hofmann, “Alternatifler ve ekonomik istikrar olmadan, afyon ekimi ve üretiminin genişlemeye devam etmesi muhtemeldir” uyarısında bulundu.
DÖNÜM BAŞINA VERİM 200 KİLOGRAMA YÜKSELDİ
Rapora göre, 2022’de afyon ekilen alan üçte bir oranında genişleyerek 401 bin dönüme yükselirken, ortalama tahmini verim yüzde 41 artarak dönüm başına yaklaşık 200 kilograma yükseldi. Bu veriler, UNODC’nin 2002’de kayıt tutmaya başlamasından bu yana en yüksek değerlere işaret ediyor. Raporda, Çin, Tayland ve Laos ile sınırı olan doğu Şan Eyaleti’nin afyon ekiminde yüzde 39 ile en büyük artışı gördüğü belirtildi.
GSYH’NİN YÜZDE 3’Ü YURTDIŞINA KAÇIRILIYOR
UNODC raporunda, Myanmar’da her yıl üretilen afyonun piyasa değerinin 2 milyar dolara (yaklaşık 40 milyar Türk Lirası) kadar çıkabildiği belirtilirken, uyuşturucunun büyük bölümünün küresel pazarlara dağıtılmak üzere komşu ülkelere kaçırıldığının da altı çizildi. Ülkedeki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 3’üne denk düşen bu miktarın yurtdışına kaçırılması, 2022 verilerine göre yüzde 40’ı yoksul olan ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden çıkışının önünde önemli bir engel teşkil ediyor. (DIŞ HABERLER)
Myanmar’da askeri cunta yönetiminde binden fazla sivil öldürüldü
BM: Myanmar’da milyonlarca insanın gelecek 6 ay içinde aç kalması bekleniyor
Myanmar’da 4 muhalif, askeri cunta tarafından idam edildi
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***