Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Beyrut Limanı patlaması soruşturmasının engellenmesi protesto edildi

Beyrut Limanı patlaması soruşturmasının engellenmesi protesto edildi


Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde 4 Ağustos 2020’de 2 bin 750 ton amonyum nitratın bulunduğu bir deponun patlaması sonucu 218 kişinin ölümüne, 7 bin kişinin yaralanmasına yol açan olayın soruşturulmasında bu hafta yaşanan engellemeler protesto edildi.

Pazartesi günü patlamayı soruşturan yargıç Tarek Bitar, üst düzey siyasi baskılar ve yasal itirazlar nedeniyle 13 aylık duraklamanın ardından soruşturmaya devam edeceğini açıklamıştı. Ancak Lübnan Başsavcısı Ghassan Oweidat, Bitar’ın şikayetleri savuşturma yetkisi olmadığını söyleyerek itiraz etti. Oweidat yargıç Bitar’a karşı suç duyurusunda bulundu, seyahat yasağı getirdi ve soruşturma kapsamında halen tutuklu bulunan kişilerin tamamını serbest bıraktı. Limanda meydana gelen patlamanın ardından gözaltına alınan 17 kişi tutuklu yargılanıyordu.

Bunun üzerine patlamada ölenlerin yakınlarının ve bazı milletvekillerinin de aralarında olduğu onlarca kişi Beyrut Adalet Sarayı’nın önünde toplanarak Bitar’ın soruşturmasına devam etmesi talebiyle protesto gösterisi yaptı. Eylemciler patlamada ölen yakınlarının fotoğraflarını taşıdı.

Protestoya katılan avukat Ali Abbas “Bu bir yargı skandalı. Kurbanların ailelerine haksızlık yapılıyor, bu suç tamamen göz ardı ediliyor” dedi. Binaya girmeye çalışan göstericiler ile onlara engel olmaya çalışan güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı.

Lübnan Yüksek Yargı Konseyi, liman patlaması soruşturmasındaki gelişmeleri görüşmek üzere bugün öğleden sonra toplanacak. Kurbanların aileleri, toplantıda Bitar’ı davadan çıkarmaya veya gücünü etkili bir şekilde azaltacak bir yedek yargıç atamaya karar verilmesinden korktuklarını söyledi. Bitar çarşamba günü Reuters’e verdiği demeçte, başsavcı Oweidat’ın suçlamada bulunma veya tutukluları serbest bırakma hakkının olmadığını, çünkü Oweidat’ın patlamayla ilgili olarak suçlandığını söylemişti.

NÜKLEER OLMAYAN EN GÜÇLÜ PATLAMALARDAN BİRİ OLMUŞTU

Beyrut’un liman bölgesinde 4 Ağustos 2020’de 2 bin 750 ton amonyum nitratın bulunduğu deponun patlaması sonucu 218 kişi ölmüş, 7 bin kişi yaralanmış, 3 bin kişi evsiz kalmış ve 15 milyar dolarlık maddi zarar meydana gelmişti. 3, 3 büyüklüğünde bir depreme de yol açan patlama tarihteki en güçlü nükleer olmayan patlamalardan biri olarak kayda geçmişti.

SORUŞTURMA SÜRECİ

Soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen ilk yargıç Fadi Savvan, eski Başbakan Hassan Diyab ile 3 eski bakanı olayda “ihmali ve kusuru bulunmakla” suçlamasının ardından görevden alınmış ve yerine Tarık Bitar atanmıştı. Ancak Yargıç Bitar da Savvan gibi siyasilere yönelik kararlarından sonra hedef haline geldi. Eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ile eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir’in avukatları, Aralık 2021’de, Bitar’ın “soruşturmayı siyasileştirdiği” iddiasıyla görevden alınması talebiyle dava açtı. Bunun üzerine Temyiz Mahkemesi, Beyrut Limanı’ndaki patlamayla ilgili soruşturma sürecini askıya aldı. Lübnan basınında yer alan haberlerde hakkındaki şikayetlerin üzerinden yasal sürenin geçmesi ve herhangi bir sonuca varılmaması üzerine Bitar’ın yeniden soruşturmaya başladığı belirtilmişti. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version